Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-20 14:59:00

Nem hagyhatja el Moszkvát, de azért szabadon engedték

Egy orosz bíróság pénteken szabadlábra helyezte az egyik kormányellenes tüntetésen történt állítólagos incidens miatt elítélt Pavel Usztyinovot azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el Moszkvát - jelentette az orosz állami média.

A 23 éves színészt egy moszkvai kerületi bíróság korábban 3 és fél év börtönre ítélte, mert bűnösnek találta abban, hogy erőszakot alkalmazott a különleges rendeltetésű rendőri egységek (OMON) egyik tagja ellen az engedély nélkül tartott augusztus 3-i moszkvai tüntetésen.

A vádlott tagadja bűnösségét. Azt állítja, hogy nem ártott a rohamrendőrnek, és véletlenül került a megmozdulás helyszínére. Usztyinov egy vizsgálati cellából, videokonferencia révén vett részt a fellebbviteli bíróság tárgyalásán. A vádlott büntetésének eltörlését, és helyette vele szemben lakhelyelhagyási tilalom elrendelését az orosz főügyészség kezdeményezte csütörtökön.

Az ítélettel szemben benyújtott fellebbezést a jövő csütörtökön tárgyalják.

A tüntetés résztvevői szabad választásokat követeltek, és az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok elutasították többtucatnyi ellenzéki és független jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-i megválasztására.

Az emiatt kirobbant nyári tüntetéssorozaton a rendőrség több mint 200 embert vett őrizetbe.

Az Usztyinovval szembeni ítélet széles körű felháborodást váltott ki Oroszországban. Csaknem 150 ezren írták alá azt a világhálón található kérelmet, amely a színész szabadon bocsátását követeli. Andrej Turcsak, az orosz felsőház elnökhelyettese az Instagram közösségi oldalra feltett közleményében "arcátlan igazságtalanságnak" nevezte az Usztyinov elleni ítéletet.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink