Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-25 18:50:00

Sokkoló a helyzet: Szavanna lehet az Amazonasi esőerdő helyén

Ha nem tud regenerálódni az Amazonasi esőerdő, akár az is előfordulhat, hogy szavanna lesz a helyén. Erről Ürge-Vorsatz Diána klímakutató beszélt Híradónknak. A Föld tüdejeként aposztrofált dzsungelben idén rekord számú, több, mint 70.000 erdőtüzet észleltek. De nem csak itt égető a probléma, Afrikában és Szibériában is lángolnak az erdők.

Szürrealisztikus a kép, ahogy az elhullott állat az erdő közepén fekszik. Körülötte mindenütt kiégett fák és korom. Így fest a táj a lángok martalékává vált Amazonasi dzsungelben, ahol csütörtökön és pénteken több mint 1500 újabb tüzet észleltek.

„Nem mi okoztuk, hanem a bűnözök, akik idejöttek.” - Állítja egy helyi farmer. A környezetvédelmi szervezetek viszont úgy gondolják, maga a brazil elnök bátorította a földműveseket arra, hogy égetéses módszerrel szerezzenek maguknak legelőterületeket abból az erdőből, amely hárommillió faj otthona. Az ebben az időszakban természetes szárazság és az emberi tényező együttes eredménye a most kialakult helyzet, amiről a Greenpeace munkatársai a helyszínen tájékozódtak.

"Pénteken volt a legutóbbi átrepülésünk az égő területek fölött. 10:48:03 Ebben az évben a hasonló időszakkal összehasonlítva jóval nagyobb, mintegy 145%-al nagyobb a kiterjedése itt az Amazonas esőerdőben és a NASA adatai szerint is 2010 óta nem volt ekkora erdőterület lángokban." - mondta Hunyadi Réka, a Greenpeace kommunikációs vezetője.

A terület egymillió őslakosnak is az otthona.

A klímakutató arra figyelmeztet, ha nem tud regenerálódni az erdő, akkor akár az is előfordulhat, hogy az Amazonas vidéke kiszárad és szavannává alakul át.

A piros pöttyökkel jelölt terület az, ahol ég az erdő Dél-Amerikában. Jól látható, hogy Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban még ennél is több erdei tűzfészek lángol jelenleg is és Szibéria jelentős részét is érintik a tüzek.

Ezek pedig rányomják a bélyegüket a klímaváltozásra is, ugyanis a fák az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok 30%-át nyelik el. Eltűnésük esetén pedig jelentősen megnő a szén-dioxid koncentráció.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink