Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-22 16:11:00

Brexit: Johnson újabb megállapodást szeretne, Macron szerint nincs már idő rá

Nem találja a válságból a kiutat az új brit kormányfő. Miközben alig két hónap van hátra a Brexit most biztosnak tűnő időpontjáig, az uniós partnerek mereven elzárkózni látszanak a tárgyalások újraindításától. Szerdán Boris Johnson és Angela Merkel találkozója után a német kancellár ugyan óvatos optimizmussal nyilatkozott, csütörtökön a francia elnök kategorikusan elzárkózott a Brexit újratárgyalásától.

Brexit: Johnson újabb megállapodást szeretne, Macron szerint nincs már idő rá
Boris Johnson és Emmanuel Macron (fotó: Reuters)

Katonai tiszteletadás mellett fogadták Boris Johnsont első tengeren túli útján szerdán. Az új brit kormányfő néhány hete foglalta el hivatalát, mégis óriási lendülettel vágott bele a diplomáciai tárgyalásokba – a nyári uborkaszezon ellenére is. A sietség érthető: Johnson már a kampányát is arra építette, hogy október utolsó napján megtörténik a Brexit – márpedig pillanatnyilag a megállapodás nélküli forgatókönyv a legvalószínűbb, ami viszont hatalmas károkat okozna mindkét fél számára.

Johnson szerdán – Merkel vendégeként – arról beszélt, hogy megállapodást szeretnének, és keresik ennek lehetőségét. A mostani feltételek ugyanakkor elfogadhatatlanok – tette hozzá. Mint mondta, teljesen elfogadhatóak az olyan követelések, mint például az uniós tagországok állampolgárainak a védelme, de az ír-északír határ jelen tervezetbe foglalt szabályozása egy demokratikus ország számára elfogadhatatlan. A német kancellár közben arról beszélt a találkozón, hogy akár 30 nap alatt is megoldhatják a most még áthidalhatatlannak látszó problémát, de azt is hangsúlyozta, hogy a brit féltől várnak javaslatokat.

A német pénzügyminiszter már jóval határozottabban fogalmazott a brit-kérdéssel kapcsolatban. Olaf Scholz szerint ugyanis a kilépési szerződés elkészült, és mint mondta, senki ne számítson arra, hogy ez változni fog. Majd hozzátette: a labda a brit térfélen pattog.

Csütörtökön Johnson munkaebéden folytatott tárgyalásokat Emmanuel Macron francia államfővel.

A brit kormányfő Párizsban kijelentette: újabb megállapodást szeretne az Európai Unióból történő brit kilépés feltételrendszeréről, és ez el is érhető a Brexit október 31-i határidejéig. A munkaebéd előtt az Élysée-palota udvarában tartott sajtótájékoztatón  Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor határozottan kijelentette: nincs már elegendő idő arra, hogy a kilépés feltételrendszeréről teljesen új megállapodásról tárgyaljanak.

Johnson elmondta azt is: "rendkívül ösztönzőleg hatott rá" az, amit Angela Merkel német kancellártól hallott a szerdai berlini tárgyalásokon.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az MTI tudósítása szerint azt mondta a brit kormányfőnek: rajta áll, hogy milyen sorsot választ Nagy-Britanniának. Bár a megállapodás nélküli Brexit nincs az EU ínyére, a blokk készen áll arra is - tette hozzá.
   

Mindeközben az elemzők úgy vélik, hogy Johnson a tárgyalásokon arra játszik, hogy elhitesse az uniós vezetőkkel azt, hogy képes akár a falig is elmenni – így végül azok fognak felajánlani valamiféle megoldást. Többek szerint is kérdéses, hogy ez a stratégia működőképes lehet-e. Egy, a napokban kiszivárgott titkos brit kormányzati anyag alapján ugyanis az is kiderült: megállapodás nélküli kilépés esetére London is brutális következményekkel kalkulál. A határokon kialakuló bizonytalanság miatt az áruforgalom megbénulhat, aminek egyenes következménye az üzemanyag-, élelmiszer-, és gyógyszerhiány lehet.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink