Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-21 05:10:00

Egyezmény nélküli Brexit esetén nem léphetünk be szabadon az Egyesült Királyságba

Nem léphetnek majd be szabadon az Egyesült Királyságba az uniós állampolgárok, ha a szigetország egyezmény nélkül lép ki október végén az EU-ból. Ezt Boris Johnson kormánya közölte. Az előző brit kabinet még azt fontolgatta, hogy meghosszabbítja a jelenlegi szabályozást. Akik viszont életvitelszerűen az Egyesült Királyságban élnek, kérvényezhetik a letelepedési engedélyt.

Megváltoztatná Boris Johnson a brexitről szóló megállapodás szövegét, amelyet egyébként az EU elfogadott, a brit parlament viszont többször is leszavazott.

A brit kormányfő törölné az egyezményből azt a tartalékmegoldást, amelynek célja, hogy ne állítsák vissza az Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határellenőrzést.

Johnson levélben kérte az Európai Tanács elnökétől, hogy backstop helyett a felek kötelezzék magukat arra, hogy alternatív megoldást keresnek a brexit után kezdődő átmeneti időszak végéig.

Brüsszel azonban hallani sem akar erről.

"Mindkét fél azzal az elkötelezettséggel kezdett hozzá a tárgyalásokhoz, hogy elkerüljük a határellenőrzés visszaállítását az Ír-szigeten. A backstop az egyedüli eszköze ennek." – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője.

Ha a britek kilépnek az EU-ból – jelen állás szerint október 31-ig –, akkor az ír-északír határ lesz az egyedüli szárazföldi határ az Unió és az Egyesült Királyság között. Ha visszaáll a határellenőrzés, félő, hogy kiújul a felekezeti erőszak Észak-Írországban.

A brit belügyminisztérium közben honlapján közölte: ha a szigetország megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, akkor azonnal megszűnik az uniós állampolgárok szabad mozgásának lehetősége.

Azok az uniós állampolgárok egyébként, akik már életvitelszerűen az Egyesült Királyságban élnek, kérelmezhetik a tartós letelepedési engedélyt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink