Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-20 15:14:00

A NASA megerősítette, hogy űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.

Az Európé Clipper-misszióról meghozott végső döntés lehetővé teszi, hogy a NASA mérnökei befejezzék az űrszonda végső verziójának tervezését, megalkossák és kipróbálják azt és a fedélzetén lévő tudományos műszereket - olvasható a NASA hétfői közleményében.

Ezzel az Európé Clipper-misszió egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy feltárjuk a hold jeges kérge alatt lévő óceán rejtélyes világát - közölte Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos missziók igazgatóságának illetékese.


A Galileo és a Cassini űrszondák által kapott tudományos adatokra építjük a missziót - tette hozzá Zurbuchen. 

Az Európé Clipper űrszonda részletesen feltérképezi a Jupiter jeges holdját, megvizsgálja léteznek-e megfelelő feltételek az élethez. 

A NASA azt tervezi, hogy az űrszonda legkorábban 2023-ra készül el, indítása 2025-ben valószínű.

A NASA egyik vezető kutatója egy európai űrkutatási konferencián a közelmúltban arról beszélt, hogy a Jupiter Európé nevű holdján van a legnagyobb esély az életre.

"Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Európén találhatunk" - mondta James Green.

Az Európé jégkérge alatti óceánban a kutatók feltételezése szerint kétszer annyi víz lehet, mint a Földön. 

"Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt, és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta. Nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is" - fogalmazott Green

A Clipper nem fog pályára állni az Európé körül, hanem többször nagyon közel halad el a hold mellett, és kameráival nagyfelbontású képeket készít a felszínéről, műszerei mérni fogják mágneses mezejének erőségét és irányát, és a jégkérgen áthatoló radarja meghatározza, milyen vastag a jég az óceán fölött.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink