Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 20:54:00

Sokszorosára emelkedett a radioaktív sugárzás mértéke a rejtélyes robbanás után

Lefújták annak az orosz falunak a kitelepítését, ahol a múlt héten súlyos nukleáris baleset történt. Az orosz vezetés kevés információt közöl a robbanásról, és az is ellentmondásos. Nyugati források szerint az orosz hadsereg új szuperfegyverét, egy nukleáris meghajtású rakétát teszteltek.

Sokszorosára emelkedett a radioaktív sugárzás mértéke a rejtélyes robbanás után

 

A hét elején búcsúztatták a rejtélyes robbanásban elhunyt tudósokat az orosz atomfegyvergyártás központjában, Szarovban. Öt tudós halt meg egy nukleáris kísérlet alatt. Posztumusz tüntették ki őket.

"Azok, akik ilyen jellegű kísérletet végeztek, nemzeti hősök" – jelentette ki Valentyin Kosztyukov, az orosz szövetségi nukleáris központ vezetője, de további részleteket nem közölt.

A robbanás múlthéten történt a nyonokszai kutatóállomáson a Fehér-tengeren. A radiokatív sugárzás jelentősen megemelkedett, és elérte a csaknem 200 ezres Szeverodvinszk városát. Negyven percig, más források szerint viszont másfél óráig a szokásos sugárzás húszszorosát mérték. A tudósok szerint még ez sem veszélyes az egészségre. Ennek ellenére a helyiek megrohamozták a boltokat, hogy jódot vegyenek.

Egyes hírek szerint a tudósok kisebb atomreaktor előállításán dolgoztak. A Roszatom viszont annyit közölt, hogy egy atommeghajtású rakétát teszteltek a Fehér-tengeren.

A nyugati sajtó azt is tudni véli, hogy a Burevesztnyik, vagyis Viharmadár elnevezésű rakétát próbálták ki, amelyről Putyin orosz elnök korábban kijelentette, hogy legyőzhetetlen és hatótávolsága korlátlan.

Nyonoksza lakosságát ma reggel evakuálták volna. Hivatalos közlések szerint nem a baleset, hanem egy korábban tervbe vett gyakorlat miatt. A 450 embert vonattal vitték volna el, de a kitelepítést reggel lefújták.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink