Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 18:49:00

Heves harcok dúltak Szíriában, a kormányerők visszafoglaltak több falut

Szíriai dzsihadisták lelőtték a hadsereg egyik harci repülőgépét szerdán Idlíb felett az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Hán Sejkún térségében - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és az Orient nevű szíriai ellenzéki televízió.

A szíriai polgárháború fejleményeiről 2011 óta rendszeresen beszámoló emigráns csoport szerint a sérült gépből időben katapuláló pilótát elfogták. A Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül közölte, hogy a Szu-22-es típusú gépet Idlíb tartomány déli részén, al-Tamanah települése mellett lőtték le. Az OSDH szerint a dzsihadisták nehézgéppuskákat használtak.

A szíriai hadsereg sajtóközleménye szerint szerdán

a kormányerők heves harcok árán öt újabb falut foglaltak el a szélsőségesektől Idlíbben, ezzel mintegy öt kilométerre megközelítették nyugat felől az ellenzéki fegyveresek kulcsfontosságú városát, Hán Sejkúnt.

Sejk Számi Rahmún, a HTS egyik parancsnoka kedd este közzétett hangfelvételen elismerte, hogy harcosaik területeket vesztettek. "Ne aggódjatok, ha elvesztük egy-két térséget. Végül győzni fogunk" - bíztatta embereit Rahmún.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Megfigyelők szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indított offenzívájának fő csapásiránya Idlíbben Hán Sejkún, míg a szomszédos Hama tartományban a többi között Kfar Zeita és Latamneh települések.

"A művelet célja a rezsim ellenőrzése alatt álló területek kiterjesztése Hama északi részén és a felkelők utánpótlási vonalainak elvágása"

- mondta Jazan Mohammed idlíbi aktivista az AP emerikai hírügynökségnek. Egy helyi segélyszervezet szerint kedd reggel óta Hán Sejkúnból és a környező településekről több mint 40 ezren menekültek el a harcok elől.

Az ENSZ szerint több mint ötszáz civil vesztette életét a katonai művelet megindítása óta.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink