Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-14 19:50:00

Csökkent a német GDP a második negyedévben

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Csökkent a német GDP a második negyedévben
Angela Merkel

Az előző negyedévben még 0,4 százalékkal nőtt a német GDP. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben, akkor 0,2 százalékos volt a csökkenés.

A Destatis előzetes adatai alapján

a visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható, ezt jelzi, hogy az export nagyobb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, mint az import.

A belgazdasági folyamatok részben ellensúlyozták a külső hatásokat, a lakosság és az állam fogyasztási kiadásai növekedtek és a beruházások is bővültek az április-júniusi időszakban. Éves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt a német gazdaság, teljesítménye a második negyedévben. Az előző negyedévben még jóval nagyobb, 0,9 százalékos volt az éves növekedés.

A Destatis jelentése szerint a foglalkoztatottság tovább nőtt a második negyedévben, a 83 milliós országban 45,2 millióan álltak munkaviszonyban, ami 435 ezerrel, 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A gazdasági visszaesés veszélye foglalkoztatja a kormányt

A szövetségi kormányt foglalkoztatja a 2008-2009-es válsághoz hasonló gazdasági visszaesés veszélye. Hubertus Heil munkaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy a tárca egy munkahelyvédelmi terven dolgozik. A szeptember végére elkészítendő törvényjavaslat szerint a vállalkozások az eddiginél nagyobb állami támogatást kaphatnak, hogy az adott ágazat vagy az egész gazdaság válsága esetén leépítés helyett rövidített munkaidőben foglalkoztassák a munkavállalókat, és a felszabaduló időt továbbképzésre, átképzésre használják fel.

Amennyiben a szeptemberrel véget érő harmadik negyedévben is folytatódik a visszaesés, Németország úgynevezett technikai recesszióba kerül. Ez egy tíz éve - Németország újraegyesítése óta a leghosszabb ideje - tartó gazdasági fellendülést akaszthat meg.

Peter Altmaier gazdasági miniszter szerint a második negyedévi GDP-adat "figyelmeztető jelzés", és megfelelő intézkedésekkel el lehet kerülni a recessziót - írja az MTI. A tárcavezető nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a vállalkozások, különösen a közepes méretű cégek terheit. Könnyítéseket kell bevezetni a társasági adó területén, a személyi jövedelemadó területén pedig ki kell dolgozni egy menetrendet a volt NDK területén fekvő tartományok felzárkóztatását szolgáló úgynevezett szolidaritási pótlék teljes kivezetésére. Beruházásokra is szükség van, leginkább a digitalizáció és a jövő szempontjából legfontosabb új technológiák területén - mondta a miniszter.

A kormány és a vezető gazdaságkutató intézetek továbbra is azzal számolnak, hogy az év egészét tekintve folytatódik a német gazdaság növekedése. A kormány legutóbbi, áprilisban frissített prognózisa szerint az idén 0,5 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal nőhet a GDP. A gazdaságkutató intézetek derülátóbbak, a legutóbbi - többnyire júniusban készített - előrejelzések szerint az idén 0,6-0,9 százalék körüli, 2020-ban 1,6-1,8 százalékos GDP-növekedés várható Németországban.

A kutatók szerint az export helyett egyre inkább a rekordszintű foglalkoztatottság és a béremelések révén beindult belső konjunktúra lehet a német gazdaság támasza. Ezt jelzi az is, hogy a munkaerő iránti kereslet továbbra is erős, a betöltetlen állások száma a második negyedévben a GDP-csökkenés ellenére is nőtt, és elérte az 1,39 milliót.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink