Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-30 17:29:00

Véres összecsapás egy brazil börtönben: 57-en meghaltak, 16 embert lefejeztek - videó

Véres összecsapás volt két rivális banda tagjai között egy brazíliai börtönben. Legalább 57 rab meghalt, közülük 16-ot lefejeztek. A brazil elnök korábban azt ígérte: új börtönöket építenek a zsúfoltság enyhítésére, és nagyobb rendet tartanak. A tervei megvalósítását nehezítheti, hogy a büntetés-végrehajtás nem szövetségi, hanem helyi hatáskörbe tartozik.

Sűrű füst szállt fel hétfőn a brazíliai Altamira városának börtönéből. Helyi idő szerint reggel hétkor fegyencek egy csoportja felgyújtott egy cellát, amiben egy rivális banda tagjai voltak, majd rájuk támadtak. Az összecsapásban majdnem 60-an haltak meg.

16 embert lefejeztek, de a legtöbbek halálát a tűz okozta. A fegyencek két börtönőrt túszul ejtettek, de később elengedték őket. A szövetségi kormány azt ígérte: kiderítik, kik állnak a zavargás mögött, a bandavezéreket pedig szövetségi börtönbe szállítják át.

A helyszín hátborzongató. Voltak, akiket lefejeztek, és voltak, akik füstmérgezésben haltak meg. Már nyugodtabb a helyzet, a fegyenceket elkülönítették. Most az áldozatok és túlélők listájára várunk. – mondta a helyi emberi jogi bizottság elnöke.

Brazíliában 3 évtized alatt mintegy 750 ezerre, vagyis nyolcszorosára nőtt a bebörtönzöttek száma. Ennél több embert csak a kínai és amerikai börtönökben tartanak fogva. A brazil börtönök túlzsúfoltak, a fogva tartott bandáknak pedig megnőtt a hatalma, ami túlterjed a rácsokon.

Idén májusban egy manausi börtönben legalább 15 rabot találtak holtan, miután megfojtották, vagy fogkefével leszúrták őket. 2017 januárjában pedig a két legnagyobb brazil drogkartell harcában 3 hét alatt 150 rab halt meg több brazil börtönben.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink