Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-24 09:44:00

Phenjani orosz nagykövetség: Észak-Korea orosz és dél-koreai halászokat tart fogva

Az észak-koreai hatóságok őrizetben tartanak 15 orosz és két dél-koreai halászt, mert Phenjan szerint hajójukkal megsértették az ország területi vizeire való belépés szabályait - közölte szerdán a phenjani orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

Phenjani orosz nagykövetség: Észak-Korea orosz és dél-koreai halászokat tart fogva
(Képünk illusztráció)

A halászokat július 17-én vették őrizetbe észak-koreai határőrök, és jelenleg Vonszan város egyik szállodájában tartják őket. A hajót, amely a nagykövetség szerint egy oroszországi halászati cég tulajdonában van, és a neve Hsziangeilin-8, szintén Vonszan városban tartják lefoglalva.   

Az észak-koreai külügyminisztérium csak annyit közölt az orosz nagykövetséggel, hogy a halászok egyelőre őrizetben maradnak. A nagykövetség konzuli szolgálatának tisztségviselői hétfőn meglátogathatták a halászokat, akik beszámolójuk szerint egészségesek. A nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll a phenjani kormánnyal, és minden tőle telhetőt megtesz a helyzet megoldása érdekében - közölte a külképviselet.  

Az ügyben Dél-Korea is érintett két halásza miatt, de a szöuli külügyminisztérium szóvivője egyelőre nem akart nyilatkozni.   

Oroszországnak viszonylag jó kapcsolata van Észak-Koreával, és rendszeres kereskedelmi partnere. Dél-Korea próbál jó kapcsolatokat kiépíteni északi szomszédjával, de dél-koreai állampolgárok egyelőre még csak Szöul engedélyével utazhatnak Észak-Koreába

atv.hu

További külföldi híreink