Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-23 20:08:00

Rágalmazással vádolják: Bíróság előtt a kormánykritikus újságíró

Megkezdődött a rágalmazással vádolt Fülöp-szigeteki kormánykritikus újságíró, Maria Ressa pere kedden Manilában.

A Rappler hírportál 55 éves vezetője Rodrigo Duterte elnök bírálója, akit elítélése esetén többéves börtönbüntetés fenyeget. Egy rövid meghallgatást követően a tárgyalást azonban a jövő hétre halasztották.

Az ügy a Rappler hírportálon 2012-ben megjelent egyik cikkel kapcsolatos, amely egy vállalkozó és a legfelsőbb bíróság egyik akkori tagjának kapcsolatait feszegette. Az írás elleni panaszt 2017-ben először elutasították, később az ügyészség azonban vádat emelt Ressa ellen.

"A kormány abban reménykedik, hogy megfélemlíthet minket" - jelentette ki Ressa a meghallgatáson. A jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekező újságíró azonban leszögezte: ez nem fog bekövetkezni.

A Rappler többször is kimerítően foglalkozott Duterte véres drogellenes háborújával, az elnökre nézve cseppet sem hízelgően.

Duterte 2016-ban került hatalomra azzal az ígérettel, hogy kíméletlenül fel fog lépni a kábítószeres bűnözéssel szemben. A Duterte drogháborújában meghaltak számát pontosan nem lehet megállapítani. A rendőrség adatai szerint letartóztatási kísérletek közben 6000 embert öltek meg, akik fegyverrel harcoltak a rendvédelmi szervek ellen, emberi jogi aktivisták szerint a droggal kapcsolatos halálesetek száma összességében a 27 ezret is elérheti. Jogvédők szerint Duterte szabad kezet engedett a biztonsági erőknek, ami brutális eljárásokhoz és önkényhez vezetett.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink