Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-17 17:38:00

Korábban vietnámi kommunistáknak, ma amerikai sportolóknak készít ruhákat egy gyár

Híres amerikai sportolóknak is készít ruhákat Hanoiban egy gyár, ami a vietnámi háborúban még az amerikaiak ellen küzdő kommunistákat szolgálta ki. Nagy nemzetközi cégek beszállítójaként a gyár az amerikai, kanadai és dél-afrikai olimpiai csapat ruháit készítette az elmúlt években. A 2020-as tokiói olimpiára is ők készítik el ezeknek a csapatoknak a ruháit.

X40 – ezt a kódnevet kapta Vietnámban annak a 3 gyárnak az egyike, amely az amerikaiak ellen küzdő kommunisták ruháit és felszerelését készítette. Ma nagy sportruházati cégek beszállítója.
„Büszke vagyok, amikor nézünk egy olimpiát, és meglátom a mezeket a képernyőn. Ilyenkor van köztük olyan is lesz, amit én készítettem, és ezt büszkén mondom a gyerekeimnek” – magyarázta egy munkás.

A Szovjetunió bukásával az állami tulajdonú vietnámi gyáraknak át kellett állniuk az exportra. Az X40-et ma már Maxportnak hívják, és évente több millió ruhadarabot gyárt külföldre. „Korábban kínosan éreztem magam, ha a munkámról kérdeztek, de már tisztában vagyok a jelentőségével. Tudom, hogy híres emberek viselik a ruháinkat. Büszke vagyok, hogy 27 éve itt dolgozom” - folytatta.

1986-ban Vietnám gazdasági reformokba kezdett, de az amerikai kereskedelmi embargó csak 1994-ben szűnt meg. A gyár első külföldi megrendelőinek egyike egy ausztrál üzletember volt. „Katonai ruhák és felszerelés helyett sportruhákat gyártunk. Több nagy ország olimpiai csapatának, például az amerikainak, vagy dél-afrikainak. Például a Nike-nak, amely alá Roger Federer, Tiger Woods, Serena Williams és Rafael Nadal tartozik” – nyilatkozta Jef Stokes, a Maxport tulajdonosa.

fotó: reutersFotó: Reuters

Az ausztrál befektető végül 2006-ban vásárolta meg a gyárat, majd növelni kezdte kapacitását. Ma már 5 ezer embert foglalkoztat benne. „Korábban a védelmi minisztérium beszállítói voltunk. Mióta az országunk megnyílt a piacgazdaság előtt, már minőségi ruhákat gyártunk külföldre, nagyobb a nyereség, és jobb a munkások élete” – mondta egy férfi, aki 32 éve dolgozik a gyárban.

Az évek során nem csak a vevőkör, a gyár is megváltozott. Körülötte több mint 6 ezer fa áll, az egyiket a szájhagyomány szerint még a kommunista Észak-Vietnámot alapító Ho Si Minh ültette.

atv.hu

További külföldi híreink