Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-16 07:26:00

Merkel jobbkeze és a magyar pártok

„A magyar kormánynak sikerült érvényt szereznie a magyar emberek azon akaratának, amit az európai parlamenti választáson nyilvánítottak ki, vagyis, hogy olyan vezetőket válasszunk az uniós intézmények élére, akik tisztelik a nemzeteket, így a magyarokat és ellenzik a bevándorlást” - némileg meglepő, hogy pénteki rádióinterjújában ezt emelte ki Orbán Viktor, hisz Ursula von der Leyen olyannyira nem ellenzi a bevándorlást, hogy saját otthonába is befogadott egy szír menekültet.

Merkel jobbkeze és a magyar pártok

Szavazatmaximalizás szempontjából akár ideális jelölt is lehet, hisz mindenki találhat benne magának tetszőt, de épp a langyossága miatt bukhatja is a végszavazást.
 
Annyira nem egyértelmű, hogy kinek is jó az ő elnöksége, hogy a DK például megszavaztatja a szimpatizánsait, hogy támogassák-e a személyét a parlamenti szavazáson.

És Gyurcsány Ferenc azonnal ad is pro-kontra érveket:
"Von der Leyen igazi európai politikus. Ezerszer hallhatták, hogy kiáll az Európai Egyesült Államok eszménye mellett, hogy menekültet fogadott be saját házába, hogy elkötelezettje a jogállami, demokratikus berendezkedésnek." Ugyanakkor, írja Gyurcsány Von der Leyen meghallgatása csalódást keltő volt. Leginkább azt mondanám, hogy elegánsan ugyan, de semmire nem válaszolt."
 
Balázs Péter volt külügyminiszter szerint alapvető probléma, hogy „vita nélkül, program nélkül, az utolsó pillanatban került oda Ursula von der Leyen, akiről nem tudjuk, hogy mi a programja”. Ez pedig a következő probléma a jelöléssel. Sokan nem is a személyét, hanem a jelölésének a módját kifogásolják.

Hiszen az uniós választásnak úgy ment neki mindenki, a választók is, hogy azt hitték tudják szavazatukkal mely csúcsjelöltet támogatják. Több körös televíziós vita is zajlott Timmermans és Weber között, hogy aztán mindketten lekerüljenek a sakktábláról és teljesen újrarajzolják a terepet.

Ujhelyi István szerint a Tanács voltaképpen semmibe vette a csúcsjelöltek és programjaik közötti versenyben döntő választói akaratot. „A kormányfők összeülnek és úgy viselkednek, mintha az egész EU csak a kormányfők uniója lenne, ők ott 28-an egymás kezébe csapva ilyen-olyan politikai logikákat követve eldönthetnék több százmilló polgár helyett hogy mi történjen”.

Ami Ujhelyi kifogása, az a Fidesznek épp az érve. Hidvéghi Balázs szerint „a csúcsjelölti rendszer sehol sem szerepel Európai Uniós szerződésben. Az Európai Parlamentnek volt egy olyan ötlete, hogy ők előre eldöntik, hogy kikből lehet választani az Európai Tanácsban, kikből választhatnak az állam és kormányfők. Csakhogy ez szerződésellenes, és valójában nem is demokratikusabb, mint az a döntési rendszer, ami most is érvényesült, amikor az állam és kormányfők, akik egyébként demokratikusan megválasztott, tehát legitim politikai vezetők döntik el azt, hogy ki vagy kik legyenek a jelöltek.”

Ursula von der Leyen tehát egy olyan jelölt, akiben az ellenzék és a kormánypárt is találhat támogatni-, vagy épp kivetnivalót. Ugyanakkor mivel a Fidesz a saját sikerének könyveli el jelölését, ezért nehezebben rakhatja majd olyan plakátra, mint Jean-Claude Juncker távozó elnököt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink