Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-07-16 07:11:00

374 voks: Sikerül-e von der Leyen csúcshódítása Európában?

Ma szavaz az Európai Bizottság új elnökéről az Európai Parlament. Este Strasbourgban kiderül, hogy sikerül-e a német Ursula von der Leyennek a csúcshódítás: a frakciók megosztottak, ezért a megválasztása bizonytalan. Orbán Viktor a V4-ek sikereként tudná kommunikálni, ha von der Leyennek hívnák Juncker utódját.

374 voks: Sikerül-e von der Leyen csúcshódítása Európában?
Fotó: Reuters

Ma reggel 9 órakor teszi meg nyilatkozatát Strasbourgban az Európai Parlamentben (EP) a Juncker utódjának jelölt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök-jelöltjeként a megválasztása elött. Aztán 12.30-ig “kiemelt vita” keretében szólhatnak hozzá az európai parlamenti frakciók képviselői pro vagy kontra a felszólalásához. A választásra - titkos szavazással - este 6-8 óra között kerül sor.

374 a “bűvös” szám - Ursula von der Leyennek legalább ennyi szavazatot kell megszereznie (a 751 EP-képviselő közül jelenleg négy képviselő hiányzik). A német CDU-s politikusnak ugyanakkor bizonytalan a megválasztása, jóllehet, von der Leyen a “csúcshódítás” érdekében már bejelentette: szerdán lemond a német szövetségi kormány védelmi miniszteri tisztéről - a választás etedményétől függetlenül -, hogy majd minden erejével Európát szolgálhassa. Ursula von der Leyen 2005 óta tagja Merkel kormányának, a védelmi tárca vezetése előtt a családügyi, majd a munkaügyi minisztérium vezetését bízta rá a kancellár.

Bizonytalan a megválasztása

Az viszont, hogy meglesz-e a 374 szavazat, még hétfő este is bizonytalan volt.
Az EP-frakciók megosztottak a kérdésben. Az EP-választáson győztes Európai Néppárt bizonyos képviselőinek nem tetszik, hogy az Európai Tanács “felrúgta” a csúcsjelölti elvet, és Merkel hiába harcolt, Manfred Webernek végül is - miután Macron francia elnök a V4-ek közremüködésével, Orbán Viktorral az élen és az olaszokat is csatasorba állítva - hatásosan opponálta a “súlytalan” bajor jelölését, Webernek a finisben föl kellett adnia álmait.

Mindennek  ellenére von der Leyen a Néppártból 180 körüli voksra számíthat.
A szociáldemokraták frakciója megosztott: a németek nem fogják megszavazni von der Leyent. Martin Schulz több nyilatkozatában is Orbán Viktort és a V4-eket okolta, amiért az ö jelöltjük Frans Timmermans kiesett. A szociáldemokraták csúcsjelöltjét végül is a Macron-Orbán “tengely” siklatta ki, de a szociáldemokraták Merkelre is neheztelnek. Az olasz szociáldemokraták azonban megszavazhatják von der Leyent, aki nyitottnak mutatkozik a migránsok igazságosabb elosztására a jövőben. 

Ami a magyar baloldali képviselőket illeti: a DK a Facebookon szavaztatta meg szimpatizánsait, hogy képviselőik támogassák-e von der Leyen jelölését, miután Gyurcsány Ferenc szerint "csalódást keltő" volt a jelölt szereplése az EP-beli meghallgatáson. Ujhelyi István viszont már korábban bejelentette, hogy - a meghallgatás eredményétől függetlenül - nemmel szavaz a von der Leyen kiválasztási módja elleni tiltakozásul.

A szociáldemokraták garanciákat szeretnének arra is, hogy von der Leyen a populistákra, euroszkeptikusokra valamilyen mechanizmussal gyakoroljon nyomást a jogállamiság rendszerszintü sérelmének a megakadályozása érdekében. Azaz, legyen “politikai bizottság” jellegű az új EB is, ami mellett Juncker is hitet tett a maga ciklusában.

Az Újítsuk meg Európát frakció - a liberális ALDE és Emmanuel francia elnök mozgalmának, az En Marche-nak a képviselői - 108 képviselővel a harmadik legnagyobb csoportot jelenti az EP-ben. Elvárásaik: Lengyelország, Magyarország és más renitensek megfékezése, már ami a jogállamiság sérelmét és a közös alapértékek negligálását illeti, szigorú klímavédelmi célok, plusz: Margrethe Vestager, aki az ALDE csúcsjelöltje volt, kapjon alelnöki posztot az új Bizottságban. Von der Leyen a liberálisok előtt tett vállalást arra is, hogy megkéri a tagországokat, a férfi uniós biztos-jelölt mellé nevezzenek meg egy női biztos-jelöltet is. Erre Orbán Viktor például épp az atv.hu-nak nyilatkozva pénteken már közölte: "Nem tudjuk teljesíteni ezt a kérést. Nálunk már van döntés arról, hogy ki a jelöltünk (Trócsányi László) és az a döntésünk, hogy csak egy jelöltet nevezünk meg”. Egyelőre nem tudni, hogy az RE (benne a Momentum két képviselője) hogyan szavaz Ursula von der Leyenről, de az biztos: képviselőiket nem töltötte el lelkesedéssel a jelölt múlt heti meghallgatása.

Az EP-ben a Zöldek 74 képviselővel rendelkeznek, és már a múlt héten jelezték: nem sikerült őket meggyőznie a jelöltnek. Az Északiak azonban inkább von der Leyen fognak szavazni, mintsem ellene.

Ha...

Ha nem kapna bizalmat a jelölt, akkor az állam- és kormányfőknek az Európai Tanácsban új jelöltet kell állítani. Amivel újra indulna a jelölési procedúra.
Az Európai Parlament - ha a választás sikertelen lenne - várhatóan tárgyalást kezdene a Tanáccsal.

Ha viszont Ursula von der Leyen megkapja a 374 vagy annal több voksot, az Európai Bizottságnak egy német, hétgyerekes kereszténydemokrata elnöke lesz, aki azonban korábban már beszélt Európai Egyesült Államokról, és 2014-ben, ha átmenetileg is, de egy szír menekültet fogadott be a házába.

Közép-Európa sikere lenne?

Von der Leyen megválasztását Orbán Viktor sikerként fogja kommunikálni, a V4-ek sikereként. Arról Rogán Antal beszélt korábban, hogy a magyar kormányt a választók azzal bízták meg, hogy állítsa meg a bevándorlást. Von der Leyen jelölésekor Közép-Európa és benne Magyarország egyértelműen összefogott, és hallatta a hangját. Lehet megelőlegezett bizalmat adni az új vezetőknek, Ursula von der Leyen asszonyt is úgy választották meg, hogy

Orbán Viktor telefonon beszélt a jelölttel, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt - mondta Orbán Viktor kabinetminisztere, akinek az elmondása szerint “erre egyértelmű ígéretet kaptunk”.

Rogán Antal azt is szükségesnek tartotta megjegyezni: az Európai Bizottság elnökének semelyik ország vezetőjének nem kell megfelelnie.

Ajánlom

További külföldi híreink