Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-26 06:50:00

Növekvő feszültség: Trump szerint Irán csakis az erőt és a hatalmat érti

Donald Trump amerikai elnök "nagy és elsöprő erő" alkalmazására figyelmeztette Iránt, ha támadást intézne amerikai célpontok ellen.

Növekvő feszültség: Trump szerint Irán csakis az erőt és a hatalmat érti
Fotó: Reuters

A "nagy és elsöprő erő" az elnök szerint azt jelentené, hogy "egyes területek teljesen elpusztulnának". Az Egyesült Államok elnöke kedden három Twitter-bejegyzésben is foglalkozott Iránnal, miután Teheránban élesen bírálták az ország legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah és munkatársai ellen hétfőn hozott amerikai szankciókat. A Teherán által közzétett nyilatkozatról úgy vélte, hogy "nagyon tudatlan és sértő", amely szerinte "csak azt mutatja, hogy (az irániak) nincsenek tisztában a valósággal".

Egy másik mikroblog-bejegyzésben azt állította, hogy az iráni nép szenved, ráadásul ok nélkül, mert "a vezetőik minden pénzt terrorizmusra költenek". Majd egy újabb bejegyzésében közölte, hogy

"az iráni vezetés nem ismeri a 'kedves' vagy az 'együttérző' szavak jelentését, csakis "az erőt és a hatalmat" érti.

Iráni tisztségviselők kedden bírálták az Ali Khameneit és munkatársait érintő szankciókat, maga Khamenei pedig úgy fogalmazott, hogy "a Fehér Ház mentálisan retardált lett". Haszán Róháni iráni elnök az ország televíziójában közvetített üzenetében azt mondta: e szankciók "felháborítóak és idióták", és azt mutatják, hogy a Trump-kormányzat "bizonyos kudarcot vallott" Irán elszigetelését illetően. Az amerikai elnök minden bizonnyal Róháni megjegyzését nevezte "tudatlannak" és "sértőnek".

Kedden délután a Fehér Ház Ovális Irodájában Trump újságíróknak kifejtette: reméli, hogy Irán "vette az üzenetet" és a szankcióknak meglesz a hatásuk. Megismételte, hogy nem szabad megengedni, hogy Irán atomfegyvert fejleszthessen ki. "Ezt nem fogjuk megengedni" - fogalmazott az MTI szerint. Egyúttal "az ellenségeskedések befejezésére" szólította fel Teheránt. Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen lehetősége lesz Iránnak az "egérútra", azaz a jelen helyzetből történő kitörésre, az elnök azt felelte: "nem lesz szükség ilyen kitörési stratégiára".

Roháni: Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal

Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal - közölte kedden Haszan Róháni iráni elnök Emmanuel Macron francia államfővel egy telefonbeszélgetés során a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

Róháni azonban azt mondta Macronnak, hogy

ha az Egyesült Államok ismét megsérti Irán területi vizeit és légterét, ahogyan azt iráni tisztségviselők szerint a múlt héten lelőtt amerikai drón tette, szembeszállnak vele.

A telefonbeszélgetés során az iráni elnök leszögezte: Irán nem fogja újratárgyalni a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodást.

Macron a térségbeli feszültség veszélyes mértékű fokozódásának elkerülése érdekében beszélt az iráni elnökkel - közölték az EFE spanyol hírügynökséggel források az Élysée-palotából. A francia elnöki hivatal szerint az államfő az elkövetkezendő napokban folytatja az iráni nukleáris kérdésről és a regionális válságokról szóló megbeszéléseket hivatali kollégáival, különösen a G20-csoport e héten esedékes csúcsértekezletén.

A feszültség folyamatosan nő Irán és az Egyesült Államok között azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018. május 8-án egyoldalúan kiléptette országát a nukleáris megállapodásból, és újra bevezette a korábban feloldott szankciókat Iránnal szemben. Napra pontosan egy évre rá Haszan Róháni iráni elnök bejelentette, hogy a továbbiakban országa korlátozza a megállapodásban vállalt egyes kötelezettségeit.

A két ország közötti feszültséget kiélezte a megnövekedett amerikai katonai jelenlét a Közel-Keleten, valamint az Ománi-öbölben nemrég történt incidens, amely során - eddig ismeretlen körülmények között - két tartályhajó megsérült nem messze az iráni partoktól. Washington egyértelműen Iránt tette felelőssé a történtekért, Teherán azonban határozottan tagadta a vádakat.

Az iráni légvédelem csütörtökön lelőtt egy amerikai drónt. Az incidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtte le egy iráni föld-levegő rakéta. Teherán ezzel szemben többször leszögezte: a drón iráni légtérbe hatolt be, és a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtték le. Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken azt állította, hogy támadást tervezett Irán ellen az amerikai drón lelövése miatt, de ezt percekkel a csapásmérés előtt leállította a lehetséges halálos áldozatok miatt.

Növekvő feszültség Irán és az Egyesült Államok között

 

atv.hu

További külföldi híreink