Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-20 13:57:00

Párizs aggódik, Macron Iránba küldte diplomáciai tanácsadóját

Emmanuel Macron diplomáciai tanácsadója Iránba utazott, hogy tárgyalásokat folytasson a térségben kialakult feszültség csökkentése érdekében - jelentette be a francia elnöki hivatal egyik tisztségviselője szerdán.

Párizs aggódik, Macron Iránba küldte diplomáciai tanácsadóját

A közlés szerint a közel-keleti ügyek szakértőjeként ismert Emmanuel Bonne a francia államfő megbízásából azért utazik Iránba, hogy "magas szintű tárgyalásokat folytasson", amelyek hozzájárulhatnak a térségbeli feszültség enyhítéséhez.

A diplomata utazásáról szóló bejelentés az után látott napvilágot, hogy Párizsban szerdán az iráni válság súlyosbodására figyelmeztetett Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. Ez utóbbi - közös sajtóértekezletükön - jelezte:

Berlin és Párizs fokozza erőfeszítéseit, hogy mérsékelje a feszültséget a Perzsa-öbölben, és ezzel elkerülhessék a háborús helyzetet. "Még van idő, és reméljük, hogy a szereplők nagyobb fokú önmérsékletet tanúsítanak"

- figyelmeztetett.

Maas hangsúlyozta, hogy a kérdésben közös francia-német álláspontot alakítottak ki. Minden érintett féllel, így az Egyesült Államokkal is folynak megbeszélések - jelezte a német tárcavezető, egyben emlékeztetett, hogy nemrég Teheránban tárgyalt. Hangsúlyozta: a válságrendezésben a diplomácia élvez elsőbbséget alapelvét követik.

Haszan Róháni iráni elnök május 8-án bejelentette, hogy országa a továbbiakban nem teljesíti a nukleáris megállapodás egyes részeit, mert az Egyesült Államok egy évvel korábban egyoldalúan felmondta a szerződést, és helyreállította a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Róháni azzal fenyegetőzött: ha a többi aláíró ország - azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország - 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai büntető intézkedésektől, akkor elkezdi az urándúsítást magasabb fokon, amit a 2015-ös megállapodás tilt neki. A megszabott határidő július 8-án jár le.

Az elmúlt időszak történései - köztük az Ománi-öbölben tartályhajók ellen elkövetett támadások - fokozták a feszültséget Irán és az Egyesült Államok között. Washington az iszlám köztársaságot tette felelőssé az incidensért, de Teherán tagadta, hogy köze lenne hozzá. Az amerikai védelmi minisztérium az iráni fenyegetésre hivatkozva hétfőn jelezte, hogy további ezer katonát vezényel a Közel-Keletre.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink