Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-13 21:04:00

Boris Johnson közelebb került a miniszterelnöki székhez

Megtartották a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának első körét, Boris Johnson van az élen. Theresa May nemrég mondott le miniszterelnöki és egyben pártvezetői posztjáról. Az utódlásért tízen szálltak be a versenybe.

Boris Johnson közelebb került a miniszterelnöki székhez
Fotó: Reuters

Október végén mindenképp kivezetné az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, ezzel kampányolt Boris Johnson, aki Theresa May utódja szeretne lenni a brit konzervatív párt és egyben az ország élén.

Három év és két elszalasztott határidő után október 31-én ki kell lépnünk az EU-ból. A mostani kilépési egyezménynél jobbra van szükség, amelyet a parlament háromszor is elutasított – jelentette ki Boris Johnson volt brit külügyminiszter, aki nem akarja, hogy a szigetország egyezmény nélkül hagyja el a közösséget, de szerinte erre kell felkészülni.

A jelek szerint Johnsont meggyőzőnek találták a kormányzó konzervatív párt frakciójának tagjai, akik a vezetőválasztási szavazássorozat első fordulójában a tíz jelölt közül rá voksoltak a legnagyobb arányban.

Hét jelölt maradt versenyben, köztük Boris Johnson, aki a 313 szavazatból 114-et kapott – jelentette be Cheryl Gillan, a szavazássorozat lebonyolításáért felelős bizottság vezetője. Johnson mögött messze lemaradva Jeremy Hunt külügyminiszter 43, míg Michael Gove környezetvédelmi miniszter 37 voksot kapott.  

Theresa May május végén mondott le a konzervatív párt vezetői posztjáról és egyben a miniszterelnökségről, miután többszöri próbálkozásra sem tudta elfogadtatni a londoni parlamenttel a Brüsszellel megkötött brexit-megállapodást, így teljesen bizonytalanná vált, hogy a szigetország mikor lép ki az EU-ból.

A megüresedett posztért folytatott versenyben a mai voksolás után hét jelölt maradt állva. A jövő héten további voksolások jönnek, végül két főre szűkítik a mezőnyt. Közülük választják majd ki a konzervatívok július végéig, hogy ki lesz a párt és egyben az ország következő vezetője.

atv.hu

További külföldi híreink