Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-13 06:45:00

Brexit: Boris Johnson a legesélyesebb jelölt a kormányfői posztra

Nem törekedne kifejezetten a megállapodás nélküli Brexitre Boris Johnson. A konzervatív brit politikus ugyanakkor hozzátette, ezt az opciót is fenn kell tartani a tárgyalásokon. Johnson az egyik legesélyesebb jelölt a kormányfői posztra, az új vezetőt a tervek szerint július 22-ig választják meg a konzervatívok.

A konzervatív párt kampányeseményére ékezett Boris Johnson. A korábbi külügyminiszter az elsők között jelentette be, hogy versenybe száll a kormányfői székért, miután Theresa May maga mondott le pozíciójáról.

Johnson a keményvonalas Brexit-tábor frontembere, így sokakat meglepett kijelentésével.

„Itt az ideje, hogy egységesítsük az országot, a társadalmat. Három év és két eltolt határidő után okbóber 31-ig el kell hagynunk az uniót. És ezt jobb megállapodással kell megtennünk, mint amelyet a parlamentünk elutasított. Hadd legyek világos, nem törekszem arra, hogy megállapodás nélküli Brexit legyen. De erre is fel kell készülnünk.” – mondta a politikus.

Theresa May múlt hét pénteken távozott a konzervatív párt éléről, és a miniszterelnöki teendőket is csak ügyvivői minőségben látja el, amíg a párt megválasztja az új kormányfőt.


Jelenleg 10 politikus verseng a tisztségért: közülük eddig hétről derült ki, hogy korábban fogyasztott kábítószert. A fogadóirodáknál és a politikai elemzőknél is Johnson a legesélyesebb jelölt.

A megállapodás melletti brexit híve ugyanakkor Jeremy Hunt külügyminiszter, és Sajid Javid belügyminiszter. Abban azonban mindenki egyetért: a bennmaradásnál a megállapodás nélküli Brexit is jobb megoldás.

atv.hu

További külföldi híreink