Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-06-04 07:59:00

Újra felbukkant Kim Dzsong Un húga

Ötvenhárom nap után először jelent meg újra a nyilvánosság előtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga egy sportrendezvényen, amelyről a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt kedden.

Újra felbukkant Kim Dzsong Un húga

Kim Jo Dzsonggal kapcsolatban, aki egy phenjani gimnasztikai sportrendezvényen jelent meg bátyja társaságában hétfőn, azt találgatták, hogy eltűnésének köze lehet a Kim és Donald Trump amerikai elnök kudarcot vallott februári csúcstalálkozóját követő tisztogatásokhoz a párttagok soraiban.   

Az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként is működő Kim Jo Dzsongot áprilisban látták utoljára, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén. Ezt követően nem jelent meg Kim Dzsong Un áprilisi vlagyivosztoki látogatásán sem, amelyen fivére Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, noha korábban ilyen alkalmakkor mindig a vezető társaságában látták.

  

A sportrendezvényen megjelent az az észak-koreai tanácsadó is, akinek kivégzéséről májusban beszámolt a dél-koreai sajtó. Kim Hjok Csol az észak-koreai vezető legfőbb tanácsadója, illetve főtárgyalója volt a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon a februári csúcs előtt, a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap pedig a hanoi csúcs kudarcával magyarázta a kivégzést.  

Korábban is előfordult, hogy a tisztogatásokról szóló jelentések nem igazolódtak be. Nagyon nehéz azonban ellenőrizni az ilyen jelentések hitelességét, tekintettel arra, hogy az észak-koreai rezsim működését titok övezi.    

Korábban elemzők valószínűsítették, hogy az amerikai-észak-koreai tárgyalások zsákutcába jutásáért a phenjani vezetés felelősségre fogja vonni az azokat előkészítő diplomatákat.   

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében - született megegyezés. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem vezetett kézzelfogható eredményhez, noha a felek azóta többször hangoztatták a párbeszéd folytatása iránti készségüket.

atv.hu

További külföldi híreink