Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-24 14:14:00

Felvételek: Sírva mondott le Theresa May

Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig várhatóan ő marad a kormányfő.

Felvételek: Sírva mondott le Theresa May
forrás: Reuters

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Downing Street-i hivatala előtt felolvasott, könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel.   

Reagált a belga kormányfő

Nagy-Britannia Európai Unióból való rendezett kilépése (Brexit) "továbbra is a legjobb módja annak, hogy megvédjük népeink és gazdaságaink érdekeit" - reagált Charles Michel belga kormányfő Theresa May brit miniszterelnök távozásának bejelentésére pénteken. A belga miniszterelnök Twitter-üzenetében köszönetet mondott Theresa Maynek "elkötelezettségért és az együttműködésért", és értésre adta: véleménye szerint a brit kormányfő a nézetkülönbségek ellenére nyitottságot mutatott arra, hogy megoldást találjon a brit uniós tagság megszüntetésére.

A holland miniszterelnök is megszólalt

Reagált May bejelentésére Mark Rutte holland miniszterelnök is. Üzenetében köszönetét és tiszteletét fejezte ki a brit kormányfőnek. Kiemelte, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejött megállapodás a rendezett Brexit érdekében továbbra is érvényben marad.

Macron méltatta May munkásságát

A Párizs és London közti kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő pénteken, méltatva a lemondását bejelentő Theresa Maybrit miniszterelnök eddigi munkáját, ám hangsúlyozta: az Egyesült Királyságnak világossá kell tennie EU-tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatos álláspontját.

A francia államfő elismerően szólt Theresa Maynek a Brexit folyamatával kapcsolatos "bátor munkájáról", amelyet hazája érdekében végzett.

Macron kijelentette, Párizs kész folytatni az együttműködést May utódjával minden, a két országot, illetve az európai ügyeket érintő kérdésben. "Kapcsolatunk az Egyesült Királysággal minden téren rendkívül fontos" - hangsúlyozta.

Merkel tudomásul vette a bejelentést

Angela Merkel német kancellár tisztelettel tudomásul veszi Theresa May brit miniszterelnök lemondását - mondta a német kormány helyettes szóvivője pénteken Berlinben.

Martina Fietz tájékoztatóján kiemelte, hogy a kancellár mindig is a bizalmon alapuló, jó együttműködést folytatott a brit kormányfővel, és ez a szellemiség megmarad Theresa May hivatali idejének hátralévő részében is.

Arra a kérdésre, hogy a német kormány megítélése szerint miként befolyásolhatja a lemondás a brit európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) folyamatát, a helyettes kormányszóvivő csak annyit mondott, hogy a Brexit legfőképpen a brit belpolitika alakulásának függvénye.

Kurz reménykedik

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken Twitter-üzenetben reményét fejezte ki, hogy Theresa May brit kormányfő lemondása ellenére az Egyesült Királyságban felülkerekedik a józan ész, és az új miniszterelnök gondoskodik az ország rendezett kiválásáról az Európai Unióból.

Kurz elveihez szigorúan hű, elképzeléseihez erősen ragaszkodó, elszánt politikusként méltatta May-t, hangsúlyozva, hogy nagyon bizonytalan helyzetben kormányozta országát. Az osztrák kancellár üzenetében jókívánságait továbbította a leköszönő brit miniszterelnöknek.

A Kreml szerint semmit nem javult Moszkva és London kapcsolata

Theresa May távozó brit miniszterelnök nem tett semmit Moszkva és London kapcsolatainak javításáért

- hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Peszkov úgy fogalmazott, hogy "sajnos most hirtelenjében nem jut eszébe" olyan fontos esemény, amely hozzájárult volna a kétoldalú kapcsolatok javításához és összefüggésbe hozható lenne a távozó brit miniszterelnökkel.

"Inkább fordítva: May asszony miniszterelnöksége kétoldalú kapcsolataink nagyon nem egyszerű szakaszára esett" - mondta Peszkov.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink