Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-20 17:05:00

Lemondott az ukrán kormányfő

Bejelentette lemondását tisztségéről hétfőn Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki e lépését az aznap beiktatott Volodimir Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.

Lemondott az ukrán kormányfő

Délelőtt írtunk róla, hogy Volodimir Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel a titkosszolgálat vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente: jobban teszik, ha ők is felmondanak. Az ukrán sajtó beszámolója szerint a védelmi miniszter és a titkosszolgálat vezetője be is nyújtotta lemondását.

"Kedves képviselők, Önök maguk tették hétfőre, azaz munkanapra a beiktatást... Tehát dolgozni fogunk" - mondta, mielőtt felsorolta volna, milyen döntések meghozatalát várja még a törvényhozástól, majd ezután közölte, hogy feloszlatja a parlamentet.

Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, s azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az elnöki posztot is kockára tenné

Zelenszkij beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

atv.hu

További külföldi híreink