Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-16 17:12:00

Trump: eddig Amerika volt a malacpersely, de ennek most vége

Országos rendkívüli állapotot hirdetett Donald Trump. Az intézkedés a bejelentés szerint az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelmét célozza. Elemzők szerint, bár a jogszabály nem nevesíti, a rendelkezés egyértelműen a kínai ZTE és Huawei cégek ellen irányul.

Trump: eddig Amerika volt a malacpersely, de ennek most vége

Országos rendkívüli állapotot hirdetett Donald Trump. Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az ország távközlési hálózatának bizonyos fokú sérülékenységeit és ezért volt szükség a lépésre.

„Van egy kis vitánk Kínával, mivel rendkívül igazságtalanul bántak velünk hosszú évtizedeken át. De most erős pozícióban vagyunk, és a dolgok jól fognak alakulni. Eddig Amerika töltötte be a világ malacperselyének a szerepét – mindenki szeretett kivenni belőle egy kicsit – de ennek most vége” – fogalmazott Donald Trump.

Az új rendelkezés szövegében külön utal a gazdasági és ipari kémkedésre is. Elemzők szerint az intézkedés – bár nem nevesíti – egyértelműen kínai cégek, különösen a Huawei és ZTE ellen irányul. A rendelkezést Peking egyoldalú szankcióként értelmezte, és élesen tiltakozott a bejelentés ellen.

„Számtalan alkalommal hangsúlyoztuk már, hogy a nemzetbiztonsági kérdéseket nem lehet kihasználni és nem szabad például a kereskedelem akadályozására használni. Bízunk abban, hogy minden ország tiszteletben tartja a piaci szabályokat, és tisztességes, átlátható feltételeket teremtenek a nemzetközi kereskedelemben, a kínai cégek számára is” – fogalmazott a kínai kereskedelmi tárca szóvivője, Gao Feng.

Csütörtökön rövid közleményben reagált a fejleményekre az egyik érintett cég. A Huawei arról beszélt: a cég eltiltása az amerikai tevékenységek folytatásától éppen, hogy aláássa az ország biztonságát. Az elmúlt hónapokban nem csak az Egyesült Államok, de több más nyugati ország is korlátozta kínai cégek részvételét telekommunikációs infrastruktúra fejlesztésében.

Elemzők egyébként már hónapok óta számítottak arra, hogy Washington egy ilyen értelmű bejelentést fog tenni, ám eddig a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa mindig megakadályozta a rendelet kiadását. Miután a két ország közt folyó kereskedelmi tárgyalások a múlt hét végén eredménytelenül zárultak, a testület sem lépett fel a rendelet kiadása ellen.

atv.hu

További külföldi híreink