Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-15 16:57:00

Új fővárosa lehet a világ legnagyobb muszlim országának

Még az idén kiválasztja Indonézia az új főváros helyét, hogy 2024-ben áthelyezze a túlterhelt megapoliszból, Jakartából - közölte szerdán Bambang Brodjonegoro tervezési miniszter.

Új fővárosa lehet a világ legnagyobb muszlim országának

A kormányszervek áthelyezéséről két hete döntött Joko Widodo elnök, a kérdés viszont már több évtizede napirenden szerepel. "Most véglegesítjük a tanulmányokat, hogy az idén eldöntsük, hová helyezzük át a fővárost, annak érdekében, hogy az építkezések egy vagy két éven belül megkezdődhessenek" - mondta a miniszter újságíróknak.

"Reméljük, hogy 2024-ben az új főváros kész lesz fogadni a kormány új székhelyét" - tette hozzá. A főváros áthelyezése az elővárosokkal együtt több tízmilliós lakosságú Jakartából valóságos tengeri kígyó. Már Suharto diktátor és több, őt követő elnök is felvetette ezt a lehetőséget, de nem hozott döntést az ügyben.

A jelenlegi főváros, Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, az agglomerációé pedig a 30 milliót, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát. A fejlesztési miniszter szerint mintegy 7 milliárd dollárra tehető évente annak a gazdasági veszteségnek a mértéke, amelyet a közlekedési dugók okoznak.

A főváros áthelyezése mellett szóló másik érv, hogy Jakarta alacsonyan fekvő területen - a város 40 százaléka tengerszint alatt - helyezkedik el, emiatt gyakran fenyegeti árvíz, és a város süllyed a talajvíz túlzott mértékű kinyerése miatt.

Joko Widodo elnök májusban több lehetséges színhelyre, így Kalimantan tartományba és Borneó szigetére is ellátogatott. Borneó szigetén két megoldás lehetséges - erősítette meg a miniszter. A hatóságok igyekeznek jobban kiegyensúlyozni a több mint 13 ezer szigetből álló ország fejlődését. A Jáva szigetén fekvő Jakarta az ország gazdasági fővárosa maradna.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink