Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-05 15:55:00

Török alelnök: Ankara nem enged Washington fenyegetőzéseinek

Törökország nem enged a szankciókkal fenyegetőző Egyesült Államoknak az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer ügyében - erősítette meg Fuat Oktay török alelnök vasárnap.

Török alelnök: Ankara nem enged Washington fenyegetőzéseinek

"Az Egyesült Államok szankciókkal való fenyegetőzése azt jelenti, hogy nem ismeri Törökországot" - nyilatkozta Oktay a Kanal 7 török tévécsatornának. "Senki sem dolgozhat együtt Törökországgal fenyegető hangnemet használva" - tette hozzá.

"Már döntöttünk az Sz-400-as rendszer megvásárlásáról... Törökország nem szegi meg az adott szavát" - tette hozzá.


Az első Sz-400-as ütegek júniusban vagy júliusban érkezhetnek meg Törökországba. Washington határozottan tiltakozott Ankara döntése ellen, és leszögezte: Törökország választhat az F-35-ös amerikai vadászrepülőgépek és az Sz-400 között. Ankara száz F-35-ös megvásárlására készül, és a kezdetek óta részt vesz a vadászbombázó fejlesztésében.

Mike Pence amerikai alelnök április elején válaszút elé állította Törökországot: vagy továbbra is fontos tagja marad "a történelem legsikeresebb katonai szövetségének", vagy kockáztatja a NATO-partneri viszonyt.

Az Egyesült Államok attól tart: az orosz technológia valódi célja, hogy adatokat gyűjtsön a NATO katonai repülőgépeiről. Törökország az észak-atlanti szövetség tagja. Egy amerikai törvény gazdasági szankciókat helyez kilátásba mindazoknak az országoknak, amelyek orosz vállalatoktól vásárolnak fegyvereket.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink