Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-03 06:03:00

Fenyegetés: újra lecsaphatnak a terroristák Srí Lankán?

Magas szintű terrorkészültség maradt érvényben Srí Lankán, ahol húsvét vasárnap iszlamista öngyilkos merénylők 253 embert öltek meg 3 templomnál és 4 hotelnél. Kormányzati források szerint a támadások mögött álló csoportok újra lecsaphatnak a jövő hétfőn kezdődő muzulmán böjti hónap, a Ramadán előtt.

Másfél héttel a Srí Lanka-i terrortámadások után is újabb videók kerülnek elő a merénylőkről. Az egyiken az egyetlen olyan elkövető látható, aki nem az eredeti célpontjánál, vagyis egy tengerparti luxusszállodába robbantott. A férfi korábban Ausztráliában és Nagy-Britanniában is tanult.

Húsvét vasárnap előtt ott járt a szállodánál, de végül egy olcsó motelbe ment. Társai máshol már robbantottak, így a férfi órákra eltűnt, mert a hatóságok keresni kezdték a merénylőket és segítőiket. Órák múlva tért vissza a motelbe, ahol működésbe hozta bombáját, megölve egy párt.

A hatóságok attól tartanak, hogy a hétfőn kezdődő Ramadán előtt újabb merényletek lehetnek. Ennek ellenére a kormány újranyitná a bezárt iskolákat, de csak ott, ahol ezt a biztonsági szervek jóváhagyják. A katolikus intézményeket viszont a vezetőik még zárva tarthatják.

„Kikötöttük, hogy csak szigorú biztonsági intézkedések mellett nyithatnak újra az iskolák. Arra kértük a hatóságokat, vizsgálják át az intézményeket, és biztosítsák a védelmüket” – közölte Akila Viradzs Karidzsavaszam oktatási miniszter.

Vannak azonban, akik már nem térhetnek vissza az iskolapadba.

„Az idősebb lányom jó tanuló volt, orvos akart lenni, de informatikából is jó volt. Arról álmodott, hogy külföldre megy, nagy háza lesz és gondoskodik rólam. Jól is dobolt. A kisebbik lányom táncolni szeretett”

– nyilatkozta egy asszony a sajtónak, aki két lányát és férjét is elvesztette a Szent Sebestyén katolikus templomban.
 
A rendőrség közben nyilvánosságra hozta az elkövetők fényképét és nevét. A hatóságok szerint a támadások mögött két, eddig kevésbé ismert iszlamista csoport áll. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy hűségesküt tettek nekik.
 
atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink