Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-26 09:25:00

Csíksomlyóra megy a pápa – retteg a Vatikán?

Vil­lám­csa­pás, vi­ha­ros eső, dró­no­zás, ter­ror­tá­ma­dás. Ezek miatt a ve­szé­lyek miatt kérte a Va­ti­kán a csík­som­lyói pá­pa­lá­to­ga­tás szer­ve­zőit, hogy fed­jék le a Hár­mas­ha­lom-ol­tárt, ahol Fe­renc pápa misét ce­leb­rál majd jú­nius 1-jén, 100 ezer ember előtt – írja a Ripost.

Csíksomlyóra megy a pápa – retteg a Vatikán?

Már dolgoznak a munkások a csíksomlyói Nyeregben, ahol Ferenc pápa látogatására nemcsak felújítják, de ki is egészítik, sőt egy hangárszerű létesítménnyel le is fedik a híres, Makovecz Imre által tervezett Hármashalom-oltárt.
Nyilvánosságra hozták a látványterveket, hogy hogyan fog kinézni a pápai mise helyszíne, a csíksomlyói Nyereg.  „A vatikáni Szentszék kérése volt, hogy fedett legyen az oltár" – mondta a Ripostnak Bodó Márta, a pápalátogatás sajtófelelőse.  „A mostani előtt volt egy másik terv is, egy csinosabb, visszafogottabb" – magyarázta. De a terepszemle után úgy döntöttek, hogy nem megfelelő az a terv és újat kértek.

A pápalátogatás szervezői a Szentszék előírásai szerint építik át és bővítik az egész helyszínt, így a Hármashalom-oltárt is.

Sokan megrökönyödtek a látványterveken, vannak, akik viccelődnek is rajta, és csak „pápafödélnek” hívják. A kommentelők egy része csúfnak és tájidegennek tartja, és „fedett parkolónak” vagy „buszmegállónak” nevezi. Sokan sérelmezik azt is, hogy a tető eltakarja a jelképes hármashalmot.

Azt nem lehet tudni, hogy a "pápafedő" megmarad-e a pápa csíksomlyói látogatása után: mint a Ripost megtudta, még nem született döntés, hogy lebontsák-e vagy sem.

A pápa helikopterrel érkezik Bukarestből Csíkszeredába, és várhatóan egy Dacia Dusterből épített pápamobillal hajt ki a Nyeregbe. A színpadot azért kell lefedni, hogy az idős, 82 éves pápát ne érjék közvetlenül az időjárás viszontagságai: féltik az esőtől is, de főleg a villámcsapástól: a csíksomlyói Nyereg a völgy legkiemelkedőbb része, itt fokozott a villámveszély. A fedésnek biztonsági okai is vannak: attól is tartanak, hogy drónokat küldenek a pápa fölé, és a biztonságiaknak gondolniuk kell egy merénylet esélyére is, az ellen is véd a fedett színpad.

Részletek itt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink