Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-23 16:52:00

Szíriát megjárt ISIS-veteránok gyilkolhattak Srí Lankán?

Hibát véthetett a tűzszerész, és ezért robbanhatott fel egy újabb bomba hétfőn Srí Lankán – mondta el a nemzetbiztonsági szakértő az ATV Start című műsorban. Cseri Ferenc szerint a hétvégi merénylet elkövetői az Iszlám Állammal is kapcsolatban álltak, a merényletsorozat ugyanis komoly logisztikai hátteret igényelt.

Szíriát megjárt ISIS-veteránok gyilkolhattak Srí Lankán?

Szörnyű merényletsorozat rázta meg Srí Lankát a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepén, a hétvégén. A robbantások áldozatainak száma időközben 310-re nőtt, eddig 40 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Ennek ellenére továbbra sem tudni magyar áldozatról, vagy sérültről. A 9 detonációban több mint 300-an haltak meg és több mint 500-an sebesültek meg. A robbantásokat helyi öngyilkos merénylők követték el, akik valószínűleg kapcsolatban álltak egy nemzetközi terrorszervezettel. Hétfőn egyébként újabb bombákat találtak, amelyek hatástalanítás közben felrobbantak.

A kérdésre, hogy ez egy fatális hatástalanításnak számít-e, a nemzetbiztonsági szakértő azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy „valószínűleg egy tűzszerész melléfogásáról lehetett szó”. Cseri Ferenc szerint azzal is számolni kell nagy valószínűséggel, hogy a szigetállam több pontján is lehetnek ilyen pokolgépek, hiszen a robbantások után is számos detonátort találtak még az országban.

A hírek arról is szóltak, hogy a hatóságoknak már korábban tudomása volt arról, hogy mi készül az országban. Cseri Ferenc szerint itt több probléma is felvetődik. Az egyik, hogy azzal nem véget ér, hanem éppen elkezdődik a feladat, ha bármilyen érzékeny információ kerül a rendőrséghez vagy hatóságokhoz.

Fontos, hogy egy ilyen információ minél hamarabb a döntéshozók tudomására jusson, a döntés megszülessen, és az ellenintézkedés is megtörténjen. A titkosszolgálati munka alfája és omegája ugyanis az az információáramlás gyorsasága, és annak pontosítása, de jelen esetben – úgy néz ki –, hogy ez nem történt meg. A hírek szerint – emlékeztetett a nemzetbiztonsági szakértő – nem jutott el kormányzati szintekig az információ, ami „óriási nagy baj”.

Korábban már volt etnikai probléma az országban, polgárháború formájában, amely nagyjából tíz éve ért véget 

– mondta el Cseri Ferenc. Mint mondta: Srí Lankáról is voltak, akik a kalifátusban harcoltak, és akik akkor életben maradtak, a világ minden részére szétszéledtek. Minden bizonnyal a szigetországba is kerülhettek vissza kiképzett harcosok. A húsvéti merényletsorozat pedig – folytatta – komoly szervezeti hátteret igényel – helyszínek, végrehajtók száma, a kellékek megteremtése, a bombák elkészítése, a bombák helyszínre juttatása – ezek mindegyike komoly logisztikai hátteret igényel.

Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetők az Iszlám Állammal álltak kapcsolatban. A felderítéshez mindeközben komoly nemzetközi információcserére van szükség, és olyan titkosszolgálatokkal való kapcsolatfelvételre, akik tudatában lehetnek azzal, hogy kik képesek ebben a térségben egy ilyen akció megszervezésére és végrehajtására.

 

atv.hu

További külföldi híreink