Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-18 20:24:00

Líbia felfüggesztette az együttműködést Párizzsal

Líbia nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű kormányának belügyminisztériuma csütörtökön azzal vádolta Franciaországot, hogy a Líbia keleti térségeit ellenőrző Halifa Haftar tábornokot támogatja a konfliktusban, s ezért felfüggesztett minden együttműködést Párizzsal.

Líbia felfüggesztette az együttműködést Párizzsal

A tripoli belügyi tárca hangsúlyozta: felfüggesztenek minden kétoldalú biztonsági együttműködést a francia féllel.   

Franciaország válaszul leszögezte, hogy a nemzetközileg elismert líbiai kormányt támogatja. "Ahogy már számos alkalommal kijelentettük: Franciaország Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök legitim kormányát és az ENSZ közvetítését támogatja egy inkluzív politikai megoldás érdekében Líbiában" - mondta az Élysée-palota egy meg nem nevezett forrása. "Továbbá, az elnök legitim tárgyalópartnere Szarrádzs miniszterelnök, akivel hétfőn beszélt is annak érdekében, hogy ismételten támogatásáról biztosítsa őt" - tette hozzá.   

A nemzetközileg elismert líbiai kormány csütörtökön letartóztatási parancsot adott ki Haftar ellen, aki április elején a főváros, Tripoli bevételére utasította erőit, az úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereget (LNA). A katonai ügyészség szerint a parancsot a tripoli Mitiga repülőtér és Abu Szalím nevű kerület civil halálos áldozatokat követelő bombázása után bocsátották ki.   

A parancs Haftaron kívül az LNA egyéb magas rangú tisztségviselőire is vonatkozik, köztük Abdesz-Szalám al-Hásszi tábornokra, a nyugat-líbiai katonai műveletek vezetőjére, Mohamed al-Manfúrra, a légierő műveleteiért felelős parancsnokára és Szakr al-Dzsarúsira, a légierő vezérkari főnökére is.   

Haftar csapatai április 4-én indítottak offenzívát Tripoli ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.   

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint legalább 205 ember halt meg és 913 sebesült meg eddig a két hete tartó harcokban Tripoliban .   

Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja a Tripoliban dúló harcok azonnali beszüntetésére szólított fel szerdai mikroblog-bejegyzésében, órákkal a dél-tripoli Abu Szalím kerület ágyúzása után, amelyben tisztségviselők szerint legalább hatan meghaltak, 35-en megsebesültek.   

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink