Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-15 18:09:00

Ukrán elnökválasztás: Nem ment el a vitára az elnök kihívója

Nem jelent meg a vasárnapra tervezett ukrán elnökjelölti vitán Volodimir Zelenszkij, az elnökválasztás első fordulójának győztese. A humorista az első körben 30 százalékot kapott, míg a hivatalban lévő államfő kevesebb, mint 16 százaléknyi szavazattal jutott tovább a második fordulóba, amit a hétvégén tartanak majd.

Nem sikerült megállapodni az elnökjelöltek vitájának időpontjáról Ukrajnában. A humorista Volodimir Zelenszkij egy stadionban akart vitázni, de csak 2 nappal a vasárnapi, 2. forduló előtt. Petro Porosenko elnök elfogadta a helyszínt, de ragaszkodott hozzá, hogy már egy héttel a voksolás előtt megtartsák a vitát.

"Volodimir Olekszandrovics, biztos vagyok benne, hogy néz minket. Remélem, visszatért Párizsból, kipihente magát, és készen áll részt venni egy vitán, ami a demokrácia lényege. Délután 3-ig várom ezen a helyen, amit választott" – mondta az államfő.

Az elnök 45 percen át hiába várt a kihívójára, majd tartott egy sajtótájékoztatót. Ezen megüzente neki, hogyha kéri, mindent megtesz, hogy pénteken, megtartsák a vitát. A 70 ezer férőhelyes kijevi stadionnál egyébként Porosenko sok támogatója megjelent, a tömegről pedig fényképet is készítettek.

"A másik jelölt nagyon ért a figyelemfelkeltéshez, de nem tartja be, amit ígér. Most is bujkál valahol, sehol sem találni. Itt kellene lennie velünk, ha a nép szolgájának akarja nevezni magát" – mondta egy férfi.

A műsorvezetőként és színészként népszerűvé vált Zelenszkij eddig egy sorozatban játszotta az elnököt, és felmérések szerint most vasárnap valóban megválaszthatják államfőnek. Közben Porosenko kihívója tapasztalatlanságát bírálja és igyekszik őt olyan színben feltüntetni, mint aki visszatéríteni Ukrajnát az orosz érdekszférába.

atv.hu

További külföldi híreink