Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-15 21:55:00

Szociáldemokrata győzelem Finnországban

Több tekintetben is rendhagyó eredménnyel zárult Finnországban a vasárnapi parlamenti választás. 20 év után most először a szociáldemokraták végeztek első helyen, de csak pár ezer szavazattal előzték meg a bevándorlásellenes Finnek Pártját. A választásokon egyik párt sem kapta meg a voksok legalább ötödét, amire több mint 100 éve nem volt példa.

Szociáldemokrata győzelem Finnországban

Izgatott hangulat uralkodott vasárnap este a finn szociáldemokraták választási eredményváróján. A részeredmények alapján sokan 19% körüli szavazatarányra számítottak.

"Ez a demokrácia és az egyenlő jogok győzelme, ami jó hír nekünk. Én is jelölt vagyok, lehet, hogy mandátumhoz jutok" – mondta egy szomáliai születésű képviselőjelölt.

A párt végül 17,7%-kal első helyen végzett, de csak pár ezer vokssal kapott többet, mint a Finnek Pártja. A szociáldemokraták miniszterelnöke beismerte, hogy 20% fölötti eredményre számított.

"A politikai mezőny egyértelműen megváltozott. Kiegyenlítődtek a pártok közti erőviszonyok, ez pedig európai jelenség"

– mondta a pártelnök, Antti Rinne.

A szociáldemokraták kormányalakítását nehezíthet, hogy 17,5%-kal a bevándorlásellenes és euro-szkeptikus Finnek Pártja végzett a 2. helyen.

"Mi voltunk az egyetlenek, akik bártan beszéltek a rosszfajta bevándorlástól, és most ennek látjuk az eredményét" – mondta Sebastian Tynkkynen képviselőjelölt.

A legutóbb, 2015-ös választást a Centrumpárt nyerte, amely 2 másik párttal alakított kormányt. A kabinet idén márciusban lemondott a szociális és egészségügyi reformkísérletek kudarca miatt.

"Már rég szükség volt erre a változásra és szerintem az emberek jól választottak. A kormánynak foglalkoznia kellett volna a munkanélküliséggel" – mondta egy egyetemista.

A Finnek Pártja a 2015-ös választás után benne volt a három-párti kormánykoalícióban, de 2017-ben átült az ellenzékbe. A kevésbé radikális része Kék Reform párt néven a kormányban maradt.

"A Finnek Pártja azért szerepelt a vártnál jobban, mert inkább segít a finneknek, mint más embereknek, akik itt élnek Finnországban" – mondta egy bolti eladó.

A reformok kudarca megtépázta az eddigi kormánypártok népszerűségét. A Nemzeti Koalíció Párt 17%-ot kapott, a Centrumpárt pedig kevesebb, mint 14%-ot.

atv.hu

További külföldi híreink