Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-25 13:15:00

Amerika felbolydult, miután Mueller nem talált bizonyítékot Trump ellen

Ahogy azt az atv.hu is megírta, William Barr igazságügyi miniszter vasárnap bejelentette, Robert Mueller nem talált bizonyítékot, hogy a Trump-kampánytörzs vagy munkatársai összejátszottak oroszokkal. Donald Trump szinte azonnal reagált.

Amerika felbolydult, miután Mueller nem talált bizonyítékot Trump ellen

"Nem volt összejátszás, Nem volt akadályozás, Teljes és Totális FELMENTÉS. TARTSUK MEG AMERIKÁT NAGYNAK!" - írta a Twitteren az amerikai elnök, aki hozzátette: szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton.   

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders úgy fogalmazott: a bizottság jelentése

"az Egyesült Államok elnökének teljes és átfogó felmentése".


Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani szerint a hatóságoknak fényt kell deríteniük arra, hogy indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat megindítása.

Giuliani vasárnap este a Fox televíziónak nyilatkozva kifejtette: "teljes és átfogó nyomozásra van szükség - és legalább olyan lelkesedéssel, mint ahogyan a mostanit végezték -, annak feltárására, hogy honnan indult el a vádaskodás, ki indította el és ki fizetett érte".

A Robert Mueller vezette testület 2017 májusa óta vizsgálta azt, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai egyeztettek-e, összejátszottak-e az oroszokkal az elnökválasztási kampány idején. William Barr igazságügyi miniszter helyi idő szerint vasárnap tájékoztatta levélében a szövetségi törvényhozást arról, hogy a Mueller-bizottság nem talált erre bizonyítékot.

Az elnök ügyvédje Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselőhöz intézve szavait leszögezte, hogy Donald Trump ellen olyan bűncselekmény ügyében folytattak vizsgálatot, amelyet nem követett el. Schiff még vasárnap délelőtt, egy televíziós vitaműsorban is azt állította, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a Trump-kampány és oroszok összejátszásáról.

"Hol vannak Schiff bizonyítékai? Hol? A fejében?" - kérdezte Giuliani.

Schiff, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, az ABC televíziónak azt mondta: az általa irányított bizottság a teljes Mueller-jelentést látni akarja, mert az, hogy nem emelnek új vádat, "nem jelenti azt, hogy nincs csalhatatlan és terhelő bizonyíték, amelyet meg kellene osztani az amerikai néppel". Schiff kilátásba helyezte - amit később Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának szintén demokrata párti elnöke meg is erősített -, hogy a kongresszus elé idézik meghallgatásra William Barr igazságügyi minisztert. Schiff azt hangoztatta, a hírszerzési bizottságnak kötelessége megvizsgálni, hogy vajon "az elnök kompromittálódott-e akár büntetőjogilag, akár másként."

Az eredményt ennek ellenére „örömmel kell fogadnia minden igazságszerető amerikainak", nyilatkozta Mike Pence.

"Két esztendeig tartó vizsgálat és a média tagjainak felelőtlen vádaskodásai után a különleges vizsgálóbíró megerősítette, amit Donald Trump mindig is mondott: nem volt összejátszás a Trump-kampány és Oroszország között a 2016-os választások idején" - fogalmazott az Egyesül Államok alelnök. Hozzátette: "nagyszerű nap ez Amerikának"

Pence hangsúlyozta, hogy az amerikaiak most már "biztosak lehetnek" abban, hogy a Trump-kormányzat arra összpontosít, ami igazán fontos. "Csak remélhetjük, hogy a demokraták, akik oly sok időt töltöttek e lejáratódott vádaskodásokkal, most majd csatlakoznak hozzánk, és ők is segítik a nemzetünket még virágzóbbá és minden egyes amerikai számára még biztonságosabbá tevő programunkat" - hangoztatta Mike Pence.     Míg a republikánus tábor megelégedéssel fogadta, a demokrata politikusok  nem vitatták ugyan, de fenntartásaikat hangoztatták a William Barr igazságügyi miniszter által a törvényhozóknak tájékoztatásul küldött levelet, amelyben Barr összefoglalta a Mueller-bizottág főbb megállapításait.  

   

Nancy Pelosi házelnök és a szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer közös közleményben sürgette a jelentés egészének és a hozzá tartozó dokumentumoknak a nyilvánosságra hozatalát, mivel - mint fogalmaztak -

a Mueller-jelentés "nem menti fel az elnököt olyan komoly vádak alól, mint az igazságszolgáltatás akadályozása".

Idézve a Mueller-bizottság jelentését, William Barr a törvényhozóknak küldött összefoglalójában ugyanis az igazságszolgáltatás esetleges akadályozására vonatkozóan azt írta: "miközben ez a jelentés nem jut arra a következtetésre, hogy az elnök bűncselekményt követett el, nem is mentesíti őt". Majd hozzátette: ő és Rod Rosenstein miniszterhelyettes arra a következtetésre jutottak, hogy a Mueller-bizottság által összegyűjtött bizonyítékok "nem elégségesek annak megállapításához", hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

Doug Collins, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezető republikánus politikusa Jerry Nadlernek, a bizottság demokrata párti vezetőjének címezve leszögezte: "Nadler úrnak és a demokratáknak lehetőségük van, hogy újragondolják burjánzó vizsgálataikat". Hozzátette:

reméli, rájönnek, hogy "ami politikai abrak a demokratáknak, az talán nem jó az országunknak".

A The Wall Street Journal című lap elemzése szerint Donald Trump munkatársai számára politikailag "aranyat ér" a Mueller-bizottság jelentése. A lap értesülései szerint a Trump-kampány a következő napokban közvélemény-kutatásokat tervez, hogy felmérje, vajon a Mueller-vizsgálat milyen mértékben lehet hatékony fegyver a 2020-as elnökválasztáson a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok ellen. A lap idézi Bryan Lanzát, Trump 2016-os elnökválasztási kampányának helyettes kommunikációs igazgatóját, aki azt mondta a demokrata jelölt-aspiránsokról: "nyugodtak lehetnek, jól megverjük majd őket".

atv.hu

További külföldi híreink