Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-19 05:10:00

Több százezer kényszermunkás dolgozhat Észak-Koreában

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un a kínai határ közelében zajló presztízsberuházásokon – állítják jogvédők és észak-koreai menekültek. Bár a diktátor önfenntartó gazdaságot akar teremteni, Donald Trumppal tervezett következő találkozóján vélhetően ismét sürgetni fogja az országával szembeni szankciók eltörlését.

Kim Dzsong-un tavaly ötször ment el a munkálatok helyszínére, ahol 2020-ig új házakat, hoteleket, kulturális és orvosi központokat építenének, továbbá egy sípályát is. A diktátor köszönetet mondott azoknak, akik építőanyagot ajánlottak fel.

"Az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel pénzt kereshetnek, amiből megélhetnek, és akiknek pénzük van, nem akarnak brigád-tagok lenni"

– mondta egy Dél-Koreába menekült észak-koreai.

A brigádokat még Kim Dzsong-un nagyapja, az államalapító Kim Ir-szen hozta létre, hogy újjáépítsék az országot a japán megszállás után. Ma csak az dolgozik így, akinek nincs más választása, akár tíz éven át, napi 12 órát. Cserébe könnyebben kerülhet be egyetemre, vagy az országot irányító Munkáspártba.

"Az észak-koreai brigádrendszer modern rabszolgaság. A munkások alig kapnak enni, az ételükben még az alapvető tápanyagok sincsenek meg"


– mondta egy dél-koreai jogvédő csoport (Open North Korea) igazgatója.

Az általa vezetett szervezet becslése szerint 2016-ban 400 ezer ilyen kényszermunkás dolgozhatott Észak-Koreában.

Két éve az amerikai belügyminisztérium úgy jellemezte a tömeges észak-koreai kényszermunkát, mint azon emberi jogsértések egyikét, amelyekből az ország fegyverkezését finanszírozzák.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink