Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-15 17:47:00

Francia zavargások: Határozatban ítélte el az EP a rendőri erőszakot

Határozatban ítélte el az Európai Parlament a békés tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszakot. A dokumentum elfogadásának egyik okát a francia sárgamellényes tüntetések jelentik, amelyek egyik vezetőjét most állították bíróság elé. A november óta tartó franciaországi megmozdulások ugyanis többször erőszakba torkollottak.

Nem nevesít országokat az Európai Parlament határozata, amelyben elítélték a békés tüntetőkkel szembeni rendőri erőszakot. Az eredeti határozattervezet ugyanakkor Franciaországot is példaként említette az ilyen túlkapások kapcsán.

"Azért teszem ezt a gesztust, mert támogatom azt a számtalan tüntetőt, aki szintén ilyen sárga mellényt visel, és akinek kilőtték a szemét" – mondta még a hét elején a vitában egy szélsőjobboldali francia EP-képviselő, aki hazája uniós kilépését sürgette.

Közben Franciaország Európa-ügyi minisztere a határozattervezet benyújtó francia zöldpárti EP—képviselőt bírálta, és kiállt a rendfenntartók mellett. A tárcavezető kijelentette, hogy a sárga mellényes tüntetések szerinte korántsem voltak békések.


"Az előterjesztő rendőri erőszakról beszél, de nem említi meg azt az 1200 rendőrt, aki megsebesült a tüntetéseket. Nem véltetlen, hogy az eredeti tervezetett több mint 400 vokssal leszavazták" – mondta a politikus.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Franciaország visszaküldte Rómába ottani nagykövetét. A diplomatát legutóbb azután rendeltek haza, hogy Olaszország két miniszterelnök-helyettese a sárgamellényesekkel tárgyalt.

"Az olasz államfő felhívta Macron elnököt és arról beszéltek, milyen fontos az országaink közti barátság. A két olasz miniszterelnök-helyettes, akinek viselkedése és szavai barátságtalanok és elfogathatatlanok voltak, szintén megbánást mutatott" - tette hozzá Nathalie Loiseau.


Közben Párizsban bírósági meghallgatáson vett részt a sárgamellényes tüntetések egyik vezetője, akit azzal vádolnak, hogy engedély nélkül szervezett meg két demonstrációt. Az ügyészség egy hónapnyi felfüggesztett börtön és 500 eurós pénzbírság kiszabását kérte a bíróságtól.

atv.hu

További külföldi híreink