Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-12 21:39:00

The Wall Street Journal: Kína tárgyalásokat folytat a venezuelai ellenzékkel

A lap értesülései szerint Kína aggódik a venezuelai olajiparnak nyújtott kölcsönök miatt.

The Wall Street Journal: Kína tárgyalásokat folytat a venezuelai ellenzékkel

A lap információi szerint Kína aggódik a venezuelai olajiparnak nyújtott kölcsönei jövője miatt, mivel Caracasnak a kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint csaknem húszmilliárd dolláros adóssága van Pekinggel szemben, értesült a The Wall Street Journal.

Ezért az elmúlt hetekben Washingtonban tárgyalásokat folytatott Juan Guaidó ellenzéki vezető képviselőivel.


A kínai külügyminisztérium a The Wall Street Journal megkeresésére nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A lap megjegyzi: a kölcsönért-olajat típusú megállapodások - amelyeket Oroszország és Kína kötött Caracassal - már az előző venezuelai elnök, a néhai Hugo Chavez idején is "életmentő segítséget jelentettek Venezuelának", de a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok Nicolás Maduro 2013-ban történt hatalomra kerülése óta gyengültek. A hozzá nem értő politika miatt ugyanis zsugorodott a venezuelai gazdaság teljesítménye és csökkent az olajkitermelés is.

A latin-amerikai ország olajiparának helyzetét - a The Wall Street Journal értékelése szerint - tovább nehezítették az Egyesült Államok által januárban hozott büntető intézkedések is.

A lap megszólaltatta Evan Ellist, aki Kína latin-amerikai kapcsolatainak szakértője. Ellis úgy vélte: "Kína felismerte a rezsimváltás lehetőségét Venezuelában és nem akar a rossz oldalon állni".

A szakértő szerint a Maduro-kormányzat bukása hasznára válhat Kínának, mert - mint fogalmazott -

"Guaidó segíthet az amerikai szankciók eltörlésében és ezzel az olajkitermelés fellendítésében. Kína csak nyerhet Guaidóval".

atv.hu/MTI

További külföldi híreink