Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-27 07:00:00

300 halottja is lehet a brazíliai gátszakadásnak

Akár 300 halottja is lehet a brazíliai gátszakadásnak. Egyelőre 34 holttestet találtak meg, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy újabb túlélőkre bukkanjanak; egyelőre 300 embert tartanak hivatalosan eltűntként nyilván. A hírek szerint egymillió köbméter iszap ömlött ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mitől szakadt át a bányató évek óta használaton kívül lévő gátja.

Az iszappal elöntött területen több mint 400-an lehettek. A hatóságok eddig 9 holttestet találtak meg, de a valós szám ennél biztosan magasabb lesz, nem csak a bánya alkalmazottai voltak ugyanis az érintett területen, hanem helyi lakosokat is elsodort az ár.

Az állam kormányzója azt mondta, minimális esélye van annak, hogy túlélőket találjanak. A brazil elnök is bejelentette, hogy a tragédia helyszínére látogat.

„A védelmi miniszterrel együtt Belo Horizontéba utazunk. Bejárjuk a térséget, hogy személyesen is felmérjük a károkat. Minden lehetséges segítséget megadunk az áldozatok családtagjainak.” – mondta a brazil elnök.

A mentésen több mint száz ember dolgozik, de újabb csapatokat várnak a helyszínre. Az egyik brazil környezetvédelmi ügynökség szerint a tározó több mint egymillió köbméter iszapot tárolt, amelyet azonban évek óta nem használtak.


Ugyanennek a vállalatnak egyébként 3 évvel korábban szakadt már át egy másik gátja, akkor 19 ember halt meg.

A brazil mentők leállították szombat éjszakára a munkálataikat a gátszakadás helyszínén, miközben még több száz áldozat heverhet az iszapáradat alatt; hivatalosan eddig 34 ember holttestét találták meg, 23-an kórházba kerültek.

A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggel órákban folytatni kezdték. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink