Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-23 21:46:00

Nigériában több mint egy tucat halottja van a Lassa-láznak

Legalább 16 halottja van Nigériában a Lassa-láznak január eleje óta - közölték szerdán a hatóságok, amelyek járványnak minősítették a vérzéses láz terjedését.

Chikwe Ihekweazu, a Nigériai Járványvédelmi Központ (NCDC) közölte, hogy operatív központot hozott működésbe a betegség terjedésének feltartóztatása érdekében.

Január eleje óta 172 megbetegedést jegyeztek fel, ezek közül 60 esetben laboratóriumi vizsgálatok erősítették meg a betegség tényét, a vérzéses lázban tizenhatan vesztették életüket, ami 26,7 százalékos halálozási arányt jelent - részletezte az NCDC.


Nigéria történetének legsúlyosabb Lassa-láz-járványa tavaly pusztított az országban, akkor 171 ember lelte halálát a betegségben.

A Lassa-láz vírusos megbetegedés, amelyet 1969-ben jegyeztek fel először az észak-nigériai Lassában. A súlyos esetekben akár halállal is végződő láz ellen nincs oltás. A betegség patkányürülékkel, valamint a fertőzöttek testnedveivel terjed. 

Szélsőséges esetekben a lappangási időszakot követően a beteg fokozatosan emelkedő lázra, hidegrázásra, fejfájásra, izom- és csontfájdalmakra, arcduzzanatra, valamint nagyon rossz közérzetre panaszkodhat. Ezt követően kötőhártya-gyulladás és belső vérzések jelentkezhetnek.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink