Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-15 22:15:00

Már négyszáznál is többen haltak meg a kongói ebolajárványban

Meghaladta a négyszázat a Kongói Demokratikus Köztársaság két észak-keleti tartományát sújtó ebolajárvány halálos áldozatainak a száma - közölték a közép-afrikai ország egészségügyi hatóságai kedden.

Már négyszáznál is többen haltak meg a kongói ebolajárványban

A járvány augusztusi kitörése óta 658 fertőzéses esetet jegyeztek fel, amelyből 609-et erősítettek meg, a többi pedig valószínűsíthető megbetegedés. Összességében 402 ember vesztette életét a kórokozó miatt Észak-Kivu és Ituri tartományokban - szögezték le a hatóságok.

Az egészségügyi hatóságok azt állítják, hogy 237 ember gyógyult ki a vírus okozta betegségből.

Megjegyezték: az érintett térségben augusztus óta 60 ezer 460 embert oltottak be ebola ellen, köztük 19 ezer 952-et Beni városában, amely a járvány egyik gócpontjának számít.

A jelenlegi az ország történetének tízedik ebolajárványa, de az első, amely egy háborús konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. Az országnak ebben a részében mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, ami komolyan hátráltatja az járvánnyal szembeni küzdelmet.

A betegséget 1976-ban, az ország keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az ebolás megbetegedés tünetei, mint a láz és a hasi fájdalmak, akár háromhetes lappangási idő múltán is felléphetnek.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink