Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-25 13:03:00

Törökország mielőbb be akar hatolni Szíriába

Törökország mielőbb be akar hatolni Észak-Szíriába, az Eufrátesztől keletre fekvő területre - közölte Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter kedden.

Törökország mielőbb be akar hatolni Szíriába

"Ha Törökország azt mondja, hogy bemegy Szíriába, az úgy is lesz. Egyeztetni fogjuk az Egyesült Államokkal a csapatkivonást. Minél előbb be akarunk hatolni az Eufrátesztől keletre levő területre" - idézte a külügyminiszter szavait az TRT televízió.
   
Cavusoglu szerint Törökország azon lesz, hogy "a Szíriából történt amerikai csapatkivonás után ne alakuljon ki légüres tér az országban, amelyet a terrorszervezetek töltenének be". Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hétfőn azt mondta, hogy Ankara egyeztet Washingtonnal a hatalmi vákuum kialakulásának megakadályozása érdekében.
   
A török elnök december 12-én jelentette be, hogy rövidesen hadműveletet kezdenek az Eufrátesztől keletre a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és a Demokratikus Szövetség párt ellen, amelyeket Ankara a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségeseinek tekint.
   
Ankara eddig két hadműveletet hajtott végre Szíriában, tavaly az Eufráteszi Pajzs, az idén pedig az Olajág kódnevűt. Ezek révén ütköző övezet jött létre a határ menti Aazaz és Dzserbalúsz között, valamint elfoglalták a kurdok lakta Afrín térségét.
   
Török újságírókkal találkozva a külügyminiszter Franciaországot is figyelmeztette, hogy "nem tesz jót neki", ha továbbra is fenntartja szíriai katonai jelenlétét a dzsihadisták ellen harcoló YPG-t támogatva. "Senki előtt nem titok, hogy Franciaország támogatja a YPG-t.  Macron találkozott a képviselőivel" - idézte Cavusoglut az Anadolu török állami hírügynökség.
   
"Nincs információnk arról, hogy újabb (francia) katonákat küldenének, de fenntartják a jelenlegi jelenlétet. Ha Szíria jövőjét kívánják segíteni, azt megköszönjük. Ha azonban a YPG-t védelmezni maradnak, ez senkinek sem lesz jó" - tette hozzá a török külügyminiszter.
   
Donald Trump amerikai elnök szerdán rendelte el a Szíriába felvonultatott, a dzsihadisták ellen, illetve a YPG és a vele szövetséges arab milíciák mellet harcoló mintegy 2000 amerikai katona kivonását.
   
Franciaország a Szíriában harcoló, az Egyesült Államok vezette katonai szövetségben tüzérséggel és harci gépekkel vesz részt. Egyes források szerint különleges katonai egységes is harcolnak szárazföldön Szíriában, de a kormány nem erősítette meg ezt az információt.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink