Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-21 11:41:00

A japánok óriási fegyverkezésbe kezdenek

Elfogadta a japán kormány pénteken a jövő évre szóló védelmi költségvetés tervezetét, amely szerint a magas államadósság ellenére rekordmagasak lehetnek a katonai kiadások - jelentették helyi hírforrások, amelyek arról is írnak, hogy Japánban az észak-koreai és a kínai katonai erőtől tartanak.

A japánok óriási fegyverkezésbe kezdenek

Abe Sindzó miniszterelnök kormánya pénteken 5,26 billió jen (nagyjából 13 100 milliárd forint) összegű védelmi költségvetést terjeszt elő a következő költségvetési évre, mely 2019. április 1-jén kezdődik.   

A megnövelt kiadások többek között egy rakétavédelmi rendszert, továbbá amerikai harci repülőgépeket fognak finanszírozni. A szomszédos Kína fegyverkezésére tekintettel Japán repülőgép-hordozók építésére készül két helikopterhordozó átalakításával.  

Kína katonai terjeszkedése és az észak-koreai rakéta- és atomprogram erőteljes aggodalomra ad okot Japánban. Habár az államadósság mértéke mára a GDP 230 százalékára emelkedett, a védelmi kiadások az elmúlt hét évben folyamatosan növekedtek.    

Azért, hogy az emelkedő védelmi költéseket, illetve a gyorsan öregedő társadalom miatti egyre magasabb szociális költségeket fedezni tudják, a kormány a következő ciklusra rekordmagas, mintegy 101,5 billió jenre tehető költségvetésről döntött. Médiajelentések szerint januárban terjesztik elfogadásra a parlament elé.    

Japán az elkövetkező évtizedben jelentős fejlesztéseket irányoz elő a honvédelemben, ez áll abban a kedden elfogadott dokumentumban, amely a következő évtized védelmi fejlesztéseit tartalmazza.    

A védelmi terv bírálói szerint a dokumentum eltér az ország eddigi, kizárólag önvédelemre alapuló honvédelmi stratégiájától. Ez a második világháború után elfogadott pacifista alkotmányból fakad, amelynek értelmében Japán nem tart fenn hagyományos haderőt. A kormány a tervben leszögezi, hogy az alkotmányt sértő, támadó jellegű harci eszközöket a jövőben sem fognak rendszerbe állítani.   

A középtávú védelmi terv keretében Japán a következő öt évben rekordméretű összeget, 27,47 billió jent (mintegy 69 500 milliárd forintot) irányoz elő védelmi kiadásokra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink