Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-18 07:29:00

Vádat emeltek két Gülen kiadatásáért lobbizó ember ellen Amerikában

Összeesküvés és egyéb szövetségi bűncselekmények miatt vádat emeltek hétfőn az Egyesült Államokban két férfi ellen, akik illegális lobbitevékenységet folytattak annak érdekében, hogy Washington kiadja Törökországnak Fethullah Gülen hitszónokot, akit Ankara a 2016-os puccskísérlet fő felelősének tart.

Vádat emeltek két Gülen kiadatásáért lobbizó ember ellen Amerikában

 A vádirat szerint az amerikai állampolgárságú Bijan Rafiekian és a török-holland állampolgárságú Kamil Ekim Alptekin összeesküvést szőtt, hogy idegen kormány ügynökeiként tevékenykedjenek az Egyesült Államokban anélkül, hogy erről értesítették volna az amerikai hatóságokat, és hazudtak tevékenységükről az amerikai szerveknek.   

Rafiekian Michael Flynn korábbi üzlettársa, aki Donald Trump amerikai elnök első nemzetbiztonsági főtanácsadója volt, de pár nap után távozni kényszerült, mert saját bevallása szerint félrevezette Mike Pence alelnököt orosz illetékesekkel folytatott beszélgetésekkel kapcsolatban. Flynn azóta beismerte bűnösségét abban, hogy az FBI-nak sem mondott igazat, de várhatóan nem kell börtönbe mennie, mert együttműködött az amerikai választásokkal kapcsolatos orosz beavatkozást, valamint a Trump-kampánycsapat és Moszkva esetleges összejátszását vizsgáló különleges ügyésszel.   

A vádirat szerint Rafiekian és Flynn közösen alapították a Flynn Intel Group nevű céget, Alptekin pedig egy másik céget irányított Hollandiában. Összeesküdtek annak érdekében, hogy lejárassák Gülent a politikusok és a közvélemény előtt, valamint elérjék kiadatását Törökországnak.   

A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint a két férfi eltitkolta, hogy valójában a török kormány irányítja a tevékenységüket. Alptekin szerepe volt a dologban az, hogy eljátssza: az ő cége a Flynn Intel Group ügyfele, miközben valójában török kormánytagokkal egyeztetett mindenről, és az üzlet költségvetését is ők hagyták jóvá.   

Ha bűnösnek találják őket, Rafiekian 15 év börtönt kaphat, Alptekin pedig, akit azzal is vádolnak, hogy négyszer is hazudott az FBI-nak, 35 évre is rács mögé kerülhet.   

A Gülenhez köthető Közös Értékek Szövetség szerint az ügy rávilágít arra, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kormánya milyen messzire hajlandó elmenni, és még az amerikai törvényeket is hajlandó megszegni.   

"Nincs ebben semmi meglepő, miután a török kormány saját országában felszámolta a jogállamiságot, a világon a legtöbb újságírót börtönözte be, ártatlanok százezreit üldözi, és semmilyen nemzetközi vizsgálatot nem szorgalmaz a 2016-os puccskísérlet ügyében" - tudatta közleményében a szervezet.   

A Fehér Ház hétfőn közölte: Donald Trump a Buenos Aires-i G20-csúcson nem ígérte meg Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy kiadják Gülent, aki Ankara szerint a 2016-is törökországi puccskísérlet fő felelőse. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

atv.hu

További külföldi híreink