Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-18 16:12:00

Megint nekiment Trumpnak az FBI volt igazgatója

James Comey ismét azzal vádolta meg Donald Trumpot, hogy az elnök hazudozik a szövetségi nyomozó-irodáról. Az egykori FBI igazgató szerint Trump az amerikai jogrendet is megtámadta. Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának felkérésére készült két új jelentés közben azt állítja: 2016-ban Moszkva az összes közösségi médiumot igénybe vette az amerikai választás befolyásolására. Az egyik dokumentum pedig azt is leírta: az orosz hackerek azóta sem álltak le, kiemelt céljuk jelenleg a szír vezetés kedvezőbb színben való feltüntetése az amerikai közvélemény előtt.

Ismét zárt ajtók mögött hallgatta meg James Comeyt a kongresszus igazságügyi bizottsága. Az egykori FBI vezetőt a 2016-os elnökválasztási kampány idején hozott döntéseiről kérdezték.

 „Már megint Clinton emailjeiről van szó, miközben az elnök hazudozik az FBI-ról, sőt támadja is a szervezetet és a jog uralmát az országban. Van ennek értelme? A republikánusok régebben még tudták, hogy az elnök szavai és cselekedetei fontosak, de hol vannak most ezek a republikánusok?”

– fogalmazott a meghallgatást követően Comey.

Közben Rudy Guiliani több fórumon is arról számolt be: az elnök nem fog leülni Robert Mueller különleges ügyész munkatársaival, hogy azok különböző ügyekben kérdéseket tehessenek fel neki. Donald Trump egyik legközelebbi jogi tanácsadója úgy fogalmazott: ha kell, élete árán is megvédi az elnököt ettől. Véleménye szerint az ügyészek írásban mindenre választ kaptak már Trump múltját illetően.

Moszkva pedig élesen cáfolta azokat az új jelentéseket, amelyek az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának megrendelésére készültek.

„Ezek a feltételezések csak zavart keltenek. A vádakat nem támasztották alá semmivel, az orosz kormány semmilyen módon nem próbálta vagy próbálja meg befolyásolni az amerikai választásokat”

– nyilatkozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A friss riportokban két, egymástól független kutatócsoport is azt állítja: Moszkva minden létező közösségi média csatornán keresztül igyekezett befolyását érvényesíteni az Egyesült Államokban a legutóbbi elnökválasztási kampány idején. Az egyik jelentés szerint Moszkva jelenleg is igen aktív ezen a területen.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink