Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-10 13:52:00

Döbbenetes részletek a szaúdi gyilkosság hangfelvételéről: "Nem kapok levegőt!"

"Nem kapok levegőt!" - ezek voltak az utolsó szavai a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt szaúdi kormánykritikus újságírónak a CNN hírtelevízió hétfői jelentése szerint.

Döbbenetes részletek a szaúdi gyilkosság hangfelvételéről: "Nem kapok levegőt!"

A CNN forrása - állítása szerint - elolvasta a gyilkosságot megörökítő hangfelvétel lefordított átiratát, amelyet a török hatóságok készítettek. Eszerint Dzsamál Hasogdzsi az egyik támadójában felismerte Máher Mutrib magas rangú hírszerzési tisztségviselőt, aki azt mondta neki: "Visszajössz". A CNN szerint Hasogdzsi azt válaszolta: "Ezt nem tehetitek... várnak rám odakint".   

Egyes szaúdi tisztségviselők korábbi nyilatkozatai szerint Rijád a konzulátuson "meg akarta győzni" Hasogdzsit arról, hogy "térjen vissza Szaúd-Arábiába". A CNN forrása szerint nem volt további párbeszéd a viszonylag rövid átiratban.  

Az átirat szerint a támadók ezután nekiestek Hasogdzsinak, aki levegőért kapkodott, azt ismételgetve legalább háromszor:

"Nem kapok levegőt!". A szövegben ezután már csak egy-egy szó szerepelt a háttérzajok leírására, mint például "sikoly", "zihálás", "fűrészelés" és "darabolás".   

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó török források szerint a meggyilkolt újságírót feldarabolták egy csontfűrésszel.  

A CNN forrása szerint a felvételen hallható egyik hang Száleh al-Tubaigié, aki a szaúdi belügyminisztériummal kapcsolatban álló, boncolásra szakosodott törvényszéki szakértő. Tubaigi állítólag azt mondja a többieknek, hogy hallgassanak zenét a darabolás közben, csakúgy mint ő.   

A CNN szerint Mutrib, aki tagja a szaúdi trónörökös biztonsági csapatának is, tisztségviselőket hívott fel, akiknek lépésről lépésre leírta a művelet részleteit, míg végül azt mondta: "Mondd meg a tieidnek, a dolog elintéződött".   

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.   

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.   

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.   

Török tisztségviselők múlt heti közlése szerint az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott: "erős a gyanúja", hogy Szaúd al-Kahtáni, Szalmán egy vezető tanácsadója, és Ahmed al-Aszíri, a külföldi hírszerzés volt vezetőhelyettese is Hasogdzsi meggyilkolásának kitervelői között voltak. Szaúd-Arábia szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról.

atv.hu

További külföldi híreink