Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-05 21:33:00

Nincs elég földgáz, nem tudják elhamvasztani a halottakat Venezuelában

Számos család nem tudja elhamvasztani elhunyt hozzátartozóját a nyugat-venezuelai Zulia államban, mert a temetőknek elfogyott az ehhez szükséges földgázuk, a hagyományos temetést pedig a legtöbb ember nem engedheti meg magának, mert a hiperinfláció miatt magasra szöktek az árak.

A hírügynökség tudosításában, amelyet a 24.hu szemlézett, kiemelte a 27 éves Angelica Vera történetét, akinek az édesapja novemberben hunyt el. A nő elmondta: nem tudta elhamvasztani édesapját, mert a kiválasztott temetőnek kifogytak a földgázkészletei. A hagyományos temetés pedig legalább háromszorosába kerül a hamvasztásnak.

Venezuelában, amely a világ legnagyobb energiahordozó-tartalékaival rendelkező országok egyike, egyre nagyobb a hiány a földgázból, Zulia állam pedig az egyik leginkább érintett térség.

Angelica Vera nem engedhette meg magának, hogy kivárja, amíg a temető gázhoz jut, ugyanis egyhavi minimálbér összegének felel meg a napi díja annak, hogy az elhunytakat a halottas házban őrizzék. A nőnek végül egyetlen választása maradt, és élt is vele: édesapját egy jelöletlen sírban helyezték végső nyugalomra a temető szélén, ahova általában az azonosítatlan holtakat földelik el.

A nő Reuters által megkérdezett sorstársai egyöntetűen azt mondták, hogy sokat kell várni arra, hogy elhamvasszák a holtakat.

Nemcsak a kedvezőbb díja miatt részesítik már előnyben a hamvasztást a venezuelaiak. Hiány van a fából és a fémből a koporsók készítéséhez, valamint a cementből a sírok kialakításához. A súlyosbodó gazdasági válság miatt azonban már ez az opció is elérhetetlenné kezd válni. A 36 éves Ana Hernandez elmondta: a hiperinfláció miatt a hamvasztás ára 108 százalékkal emelkedett egy hét alatt. Venezuelában az éves infláció várhatóan el fogja érni az 1 millió százalékot.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező Venezuela évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd.

A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs. 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink