Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-29 16:04:00

A szellemi világörökség része lett a reggae-zene

A szellemi világörökség listájára került a reggae-zene. Az ENSZ kulturális ügyekkel foglalkozó szervezete, az UNESCO úgy ítélte meg, hogy a jamaikai zenei műfaj méltó a védelemre és a terjesztésre.

A szellemi világörökség része lett a reggae-zene

A Jamaikában kifejlődött műfaj az 1960-as években lett népszerű világszerte, olyan előadókkal, mint a Toots and the Maytals, Peter Tosh és Bob Marley.

A reggae Jamaika után az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban lett népszerű, előbb a jamaikai bevándorlók körében, majd szélesebb körben is. A műfaj sikerét követte más jamaikai műfajok, a ska és a rocksteady nemzetközi áttörése.

Jamaika tavaly jelölte a reggaet az ENSZ szellemi kulturális örökséget egybegyűjtő listájára, amelyet 2008-ban hoztak létre az épített és a természeti környezethez tartozó világörökség-listák kiegészítéseként.

Olivia Grange, Jamaika kulturális minisztere a döntéssel kapcsolatban elmondta: a reggae egyedülállóan jamaikai műfaj, amely meghódította a világot. Az UNESCO a reggae-t intellektuális, társadalmi, politikai, érzéki és spirituális értékei miatt vette föl szellemi világörökségi listára.

atv.hu/BBC

Ajánlom

További külföldi híreink