Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-18 18:19:00

Fegyveresek meggyilkoltak egy magas rangú jemeni biztonsági tisztségviselőt

Ismeretlen fegyveresek meggyilkoltak vasárnap egy magas rangú jemeni biztonsági tisztségviselőt Ádenben - közölte egy meg nem nevezett biztonsági forrás.

Fahd Garama dandártábornok éppen elhagyta otthonát, amikor tüzet nyitottak rá egy autóból. Garama a helyszínen életét vesztette, a fegyveresek kereket oldottak. A támadás egy iskola közelében történt, hat diák és egy tanár megsebesült.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki se jelentkezett. 

Garama a helyettes vezetője volt a dél-jemeni Abjan tartományban egy olyan jemeni milíciának, amelyet az Egyesült Arab Emírségek támogat és képez ki. Az Egyesült Arab Emírségek az egyik legfőbb szövetségese a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciónak, amely a húszi síita felkelők ellen harcol Jemenben.

Az elmúlt hónapokban számos tisztségviselő, biztonsági alkalmazott és vallási vezető ellen hajtottak végre támadást Ádenben, a szaúdi támogatású kormány ideiglenes székhelyén.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a  kormányerőket támogató arab koalíció.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra, és csaknem 18 millió szenved az élelmiszerellátás bizonytalansága miatt. 

Az EU-tagországok külügyminiszterei hétfői brüsszeli találkozójukon a jemeni háborúról és a humanitárius válságról is tanácskoznak.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink