Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-18 17:53:00

Az azeri rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vették az ellenzéki vezetőt

Az azeri rendőrség vasárnap megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy őrizetbe vette többek között Ali Kerimli ellenzéki vezetőt, az Azerbajdzsáni Népi Front Párt (APFP) elnökét, aki az előző nap többedmagával részt vett egy nem engedélyezett tüntetésen a fővárosban, Bakuban.

"A megmozdulás tizenegy szervezője, köztük az APFP elnöke, Ali Kerimli, őrizetben marad" - áll a rendőrségi közleményben. A beszámoló szerint az után vették őket őrizetbe szombaton, hogy az ellenzéki párt körülbelül 150 tagja a Parlament Sugárútról a Mártírok Fasorához akart vonulni a rendfenntartó erők figyelmeztetése ellenére. A rendőrség szerint az ellenzékiek szándéka politikai indíttatású volt, és fenyegette a közrendet.

A rendőrség közleménye szerint először 52 embert vettek őrizetbe, de legtöbbjüket már szombaton szabadon engedték.

Az azeri ellenzéki koalíció, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa (NCDF) törvényellenesnek minősítette Kerimli és a többiek őrizetbe vételét. 

Oktaj Gülalijevnek, az NCDF szóvivőjének elmondása szerint ők csupán virágokat akartak elhelyezni az emlékműnél azoknak, akik meghaltak Azerbajdzsán függetlenségéért és területi épségéért. "Nem fenyegették a közrendet, és nem akadályozták a forgalmat. Nem volt náluk semmi az azeri zászlókon kívül" - mondta.

Gülalijev sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy továbbra sem tudni, hol tartják fogva az ellenzéki politikusokat, akiknek - állítása szerint - a hatóságok megtiltották, hogy telefonálhassanak családtagjaiknak vagy ügyvédet hívhassanak.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink