Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-09 17:25:00

Rengetegen meghaltak egy mogadishui szállodánál történt robbantássorozatban

Három, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a szomáliai főváros, Mogadishu egyik szállodájánál, a Bűnügyi Vizsgálati Hivatal (CID) épülete közelében pénteken, sokan meghaltak.

Rendőrségi források szerint 19 ember halt meg, közöttük hat iszlamista támadó - jelentette a dpa német hírügynökség.

"Tudomásunk szerint tizenhét polgári személy halt meg. A halálos áldozatok száma azonban várhatóan emelkedni fog" - közölte előzőleg a Reuters brit hírügynökséggel a rendőrség.

Először két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a CID-del szemben álló Sahafi szállodánál, majd a szálloda és a CID biztonsági őrei tüzet nyitottak. Húsz perccel később egy újabb robbanás rázta meg a forgalmas utcát. Két támadó a robbanásokban halt meg, négy másikkal, akik megpróbálták megostromolni a szomáliai elit által látogatott szállodát, a biztonsági őrök végeztek. A harmadik robbanás egy közeli parkolóban lévő autóban történt. Több áldozat a felismerhetetlenségig összeégett.

A támadásban 15 ember megsebesült - közölte a rendőrség.

Röviddel a támadás után al-Shabaab terrorszervezet vállalta magára a merénylet elkövetését az lázadók Andalus nevű rádiójában.

Szomáliában a 90-évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik. Afrika szarván az al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az Afrikai Unió csapatai és a szomáliai hadsereg 2011-ben kiűzte a fővárosból a lázadókat, akik vidéken továbbra is aktívak.

Az Afrikai Unió katonáin kívül az Európai Unió is segíti tanácsadókkal, valamint az Egyesült Államok az al-Shabaab elleni légicsapásokkal a szomáliai hadsereget. 

atv.hu/MTI

További külföldi híreink