Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-19 16:19:00

Egyre valószínűbbnek látszik a megállapodás nélküli Brexit

Nincs alku, hosszabbítás várható – megfigyelők szerint ez szűrhető le Theresa May valamint az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójából. A kétnapos csúcs után uniós források arról beszéltek: a tagállamok csalódottan vették tudomásul, hogy May továbbra sem hajlandó engedni a vitás kérdésekben. Elemzők szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy a szigetország végül megállapodás nélkül lép ki az unióból jövő március végén.

Hiába sikerült a kérdések közel 90 százalékát lezárni, az ír-északír határkérdés körüli nézeteltérések miatt megrekedni látszanak a Nagy-Britannia EU-ból történő kiválásáról szóló tárgyalások.

„Már alig néhány tisztázandó kérdés van hátra, de ez sok és kemény munkát jelent a számunkra. Nehéz időszak előtt állunk, ahogy a tárgyalások utolsó felvonásához érkezünk. Meggyőződésem, hogy sikerülni fog olyan jó megállapodást kötnünk, amely Nagy-Britannia és az Európai Unió javát is szolgálni fogja” – nyilatkozta Theresa May az uniós állam- és kormányfőkkel történt kétnapos egyeztetéseket követően.

A határkérdés mellett egyre több szó esik arról az átmeneti időszakról is, ami az ország jövő március végére tervezett kiválása valamint London és Brüsszel kapcsolatainak végső rendezésére kijelölt 2020. december 31-e közé esik.

Ebben a bő másfél évben London még részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, miközben az uniós döntéshozatalban már nem vehet részt.

Egyre több elemző véli úgy, hogy a Brexit szabályozott keretek közt csak akkor történhet meg, ha sikerül ennek az átmeneti időnek a kitolásáról megállapodni. Erről azonban sem a brit ellenzék, sem a kormányzó konzervatív párt nagy része hallani sem akar. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az átmeneti időszak belenyúlna az unió 2021-től kezdődő új költségvetési időszakába - így London még több pénzt fizetne úgy be a közösbe, hogy közben nincs beleszólása abba, hogy mire költik el azt az unióban.

„A brit kormányfő javasolta a nagyjából két éves átmeneti időszakot, amelyet az unió egyhangúlag támogatott. Biztos vagyok abban, hogy ha London kezdeményezi, a tagországok támogatnák ennek meghosszabbítását” – nyilatkozta a határidők kapcsán Donald Tusk.

Az uniós főtárgyaló közben egy interjúban arra figyelmeztetett: bár a brexit-megállapodás 90 százalékban már elkészült, az ír-északír határkérdés körüli parázs viták miatt még most sem kizárt, hogy az egész folyamat zátonyra fut. „Szükség van a megállapodásra, de nem vagyok abban biztos, hogy sikerül is tető alá hoznunk” – fogalmazott Michel Barnier.

atv.hu

További külföldi híreink