Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-14 18:51:00

Nagyot zuhant a CSU

Tartományi választásokat tartanak Bajorországban. A második legnépesebb német tartományban az Angela Merkellel szövetségben álló Keresztényszociális Unió lehet a befutó, de valószínűleg csak koalícióban tud majd kormányozni. Történelme során először juthat be a bajor parlamentbe a bevándorlás-ellenes AfD is.

A Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a Bajorországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

A CSU a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg, szemben az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 47,7 százalékkal - írja az MTI. A német tartományt 1962 óta egy ciklus kivételével (2008-2013) egyedül kormányzó párt így várhatóan elveszíti abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben, és koalícióra kényszerül.

A második helyen a Zöldek végeztek, az ARD német országos köztelevízió adatai szerint 18,5 százalékkal, a ZDF országos köztelevízió adatai szerint 19 százalékkal. A harmadik a CSU-tól jobbra álló Szabad Választók (Freie Wähler) pártja 11,5  százalékos eredménnyel.

A részvételi arány az előzetes adatok alapján 72,5 százalék volt, jelentősen emelkedett az öt évvel ezelőtti 63,6 százalékhoz képest.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink