Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-11 20:42:00

Konstantinápoly legalizálta az egyházszakadást

Legalizálta az egyházszakadást a konstantinápolyi patriarchátus azzal, hogy érvénytelennek minősítette a nem kánoni ukrán egyháznak a moszkvai patriarchátus általi kiátkozását, ami jóvátehetetlen következményekhez vezet a világ ortodoxiája számára - jelentette ki Alekszandr Volkov, Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának sajtótitkára csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek.

Konstantinápoly legalizálta az egyházszakadást

"Ez az egyházszakadás legalizálása. Konstantinápoly döntéseivel túllépi a vörös vonalat, és katasztrofálisan megsérti a világ ortodoxiájának egységét" - fogalmazott Volkov.   

A nap folyamán korábban a konstantinápolyi pátriárka képviselője közölte: a konstantinápolyi szinódus úgy döntött, hogy leveszi az átkot két, a moszkvai patriarkátus által törvénytelennek tartott ukrajnai egyház vezetőjéről, Filaretről az úgynevezett kijevi patriarkátus és Makarijról, az ukrán autokefál egyház irányítójáról. Az egyházi tanács egyúttal bejelentette azt a szándékát, hogy a kijevi főegyházterületet visszatérítse a konstantinápolyi patriarkátus joghatósága alá.

Jött is az ukrán válasz

Petro Porosenko ukrán elnök üdvözölte a konstantinápolyi szinódus döntését.

"Megkaptuk az autokefáliát, és a gyűlés után az egységes ukrán egyház vezetője megkapja a tomoszt (bullát, hivatalos egyházi iratot)" - állapította meg az államfő a hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményében.    

Filaret kijevi pátriárka, az orosz ortodox egyház joghatóságát el nem ismerő ukrán ortodox egyház vezetője kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a következő lépésként egyesítő gyűlést tartanak, azt követően a már egységes ukrán nemzeti egyház megkapja a tomoszt az autokefáliáról.

atv.hu

További külföldi híreink